Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Irodalmi lexikon
– félkész mű – számíts befejezetlen oldalakra –

Előszó

Ez egy irodalmi lexikon, tele könyvek címeivel, de nem a könyvekről szól. Dolgokról, amiket a könyvek szerzői magától értetődőnek vesznek, de a mai gyerekek számára már nem azok.
  Fokozatosan jöttem rá, hogy kellene egy ilyesmi. Folyton olyan könyveket olvasok, amiket gyerekeknek írtak, és csupa olyan dologról szólnak, amik érdekelhetik a mai gyerekeket is – de évtizedekkel ezelőtt írták őket. Amikor én voltam gyerek (1971-ben születtem), vagy még régebben. És egy csomó minden van bennük, amit egy mai gyerek esetleg nem ért. Nem azért, mert ő gyerek, és „á, te még ezt nem értheted”, hanem éppen hogy már nem értheti. Mert azóta megváltozott a világ, és egy csomó minden, ami azelőtt természetes volt, ma már nem érthető. Vagy ha ma még igen, nemsokára talán már mégsem.
  „A gyerek abban különbözik a felnőttől, hogy egy csomó mindenről nem hallott még.” Sajnos elfelejtettem, hogy ezt ki mondta, de nagyon igaza volt. Eszem ágában sincs gyerekolvasóimat butának vagy hülyének nézni. De egy fantasztikus gyorsasággal változó világban élünk. A Youtube-on akad egypár olyan videó, ami azt mutatja be, hogyan reagálnak gyerekek olyan tárgyakra, amik ma már nem használatosak. Például a walkmanre. Amikor én voltam gyerek, mindenki tudta, mi az, és mindenki ismerte a használatát, az is, akinek nem volt sajátja. A videón látható gyerekek többségének el kellett magyarázni, lépésről lépésre, hogy mi ez és hogyan kell használni.
  De ha az ember könyvet olvas, akkor nincs ott senki, aki elmagyarázhatná. Ezért ültem neki, hogy megírjam ezt a könyvet.
  Nem foglalkozom évszázadokkal ezelőtti dolgokkal, sem különleges szakterületekre tartozó ismeretekkel. Olyasmikkel foglalkozom, amik a mai felnőtteknek természetesek voltak, amikor ők voltak gyerekek vagy fiatalok, de a mai gyerekeknek furcsák, mert megváltozott a technika, a társadalom, a mindennapi élet. Írtam szócikkeket olyan dolgokról, amik ma is használatosak (például a telefon), de régen másmilyenek voltak, másképp használták őket, vagy van valami velük kapcsolatban, amit a mai gyerekek nem tudhatnak.
  De nem írok mindenre kiterjedő enciklopédiát. Nem magyarázom el apróra a régi gépek működését, csak azokat a tulajdonságaikat mondom el, amik segíthetnek jobban megérteni egy-egy regény tartalmát.
  És nem foglalkozom olyan dolgokkal sem, amik azóta se változtak, és a mai gyerekek csak azért nem ismerik őket, mert egy csomó mindenről nem hallottak még.