Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Bloglottó

Ez az oldal a blog sorsolásos változata. Öt véletlenszerűen kiválasztott cikkünk jelenik meg minden alkalommal. Ha az oldal alján levő lapozót használja az olvasó, mindig újabb öt cikket sorsolunk ki.De mi az a KDM?

A húszéves Zsuzsi epilepsziás és megvakult. A másfél éves Zoli egész testére ráömlött a forró zsír. Az ötéves Zsófi súlyos rákbeteg, bár jó esélyei vannak. Mi bennük a közös?
  Én se tudom. De valami közös van!
  Krisz kapott egy levelet a Bernáthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványtól (ők Baráthegyinek írják, de annak semmi értelme), valamikor az év elején vagy hogy. Zsuzsi volt benne, meg Rumi és Tamás, kis hatoldalas, négyszínnyomott prospektusban, évente tizenöt vak kaphat kutyát, de több ezernek lenne szüksége rá, és infók arról, hogy mi mennyibe kerül. Mellé kétoldalas, szívhez szóló levél. Kis lap kutyafejes és mancslenyomatos matricákkal, Krisz hibásan írt lánykori nevével és címével. És egy sárga csekk kétezer forintról, pöpecül kitöltve.
  A levelet persze kidobtuk. Örültünk, hogy élünk. Krisz óvodáskora óta egyebet se tett, csak segített az embereken, elég sokhelyütt megvolt a neve, viszont 1. helyesen írva, 2. ismert és elismert önkéntes támogatóinknak nem küldünk még kunyeráló levelet is. Történetesen Krisz vakvezető kutyákkal valóban nem foglalkozott, de nem is feltételezem, hogy a címeket a bernáthegyik gyűjtötték össze.
  Szó se róla, Krisz egész életében egyetlen ilyen kunyeráló levelet kapott, igazán nem sok, ennyi tévedés belefér. Hanem amióta meghalt, ömlenek. Három levél jött már a vakvezető kutyáktól, ugyanaz a négyszínnyomott kis prospektus, matricás lapocska, szívhez szóló levél, csekk. Csak a keltezés változott.
  És jött egy az Országos Mentőszolgálat Alapítványtól, Zoli történetével, Győrfi Pál felügyelőbizottsági elnök fényképével és aláírásával. Matricás lap boldog névnapot és sok szeretettel feliratú, virággal díszített, szív alakú matricákkal, téglalap alakú matricákkal Krisz hibásan írt lánykori nevével és virággal, az OMSZ emblémájával és nevével, virággal. Négyoldalas, négyszínnyomott prospektus az OMSZ munkájáról, Zoli édesanyjának köszönő soraival, és infók arról, hogy mi mennyibe kerül. Valamint csekk pöpecül kitöltve, kétezer forintról.
  És jött egy a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványtól, hatoldalas, négyszínnyomott prospektussal, Zsófi szüleinek boldog soraival, infókkal, hogy mi mibe kerül. Hozzá szívhez szóló levél és matricalap, bohócos matricákkal és Krisz hibásan írt lánykori nevével, valamint Piros Orr támogató vagyok feliratokkal. És egy csekk pöpecül kitöltve, kétezer forintról.
  A szívhez szóló levelek mindegyikének alján van egy apró betűs rész, amely tudatja, hogy az adatokat nyilvánosan hozzáférhető forrásból „válogatták le”, de hogy az a forrás micsoda, azt nem mondja meg. Azt is mondja, hogy ha Krisz támogatja őket, akkor adatai bekerülnek az alapítvány adatbázisába, és megad egy levél- és egy emailcímet meg egy telefonszámot, ahol kérheti adatainak törlését. Nekem kissé girbegurba, hogy ez hogy van. Elméletileg ugyebár az adatok e három alapítvány adatbázisában vannak, hiszen ők leválogatták az adatokat a nyilvánosan hozzáférhető forrásból, az adatok most már őnáluk vannak. Akkor hova kerülnek még beljebb, ha adományoz is? Avagy ha nem náluk vannak az adatok, akkor honnan lehet őket törölni? Ez nekem bonyolult, olyannyira, hogy írtam egy-egy levélkét mindhárom alapítványnak, megtudakolandó, mi is az a nyilvánosan hozzáférhető forrás.
  Mindazonáltal rettentően érdekelne, hogy ha a helyzet olyan, hogy kétezer forintot is megéri kunyerálni, akkor vajon mennyit fizetnek ezek az alapítványok a négyszínnyomott prospektusok tervezéséért és legyártásáért, a szívhez szóló levelek fogalmazásáért, a matricák tervezéséért és gyártásáért, és főleg kinek. Mert ezeket egyvalaki gyártja, egy kaptafára annyi alapítványnak, ahány csak jelentkezik. De hogy az kicsoda, arra ötletem sincsen.
  Ámbár mindegyik levélen van egy KDM. Azon a részen, ami látszik a boríték ablakán át. Nagy betűkkel KDM, mellette vonalkód, mindenféle számkódok és file-nevek, alattuk Krisz hibásan írt lánykori neve és a címe. Próbáltam arra skepulálni, hogy hátha ez valami postai jelzés, Kunyerálót Dobálunk Magánszemélyeknek, esetleg Kéregető Dömping Matricákkal, de érzem, hogy valami trükkösebb lesz mögötte. Ha valaha kiderül.

Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány
  Országos Mentőszolgálat Alapítvány
  Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

Mármost ami a dolog lényegét illeti, pénzt természetesen nem küldök. Nem mintha magukkal az alapítványokkal bármi gond lenne, szó nem van róla, rendkívül fontos és hasznos célt szolgál mind a három, ki is tettem ide a nevüket és linkjeiket. Ha az olvasónak módjában áll támogatni őket, kérem, ne fogja vissza magát.
  Nekem nem áll módomban. Még egy jó darabig mi lennénk rászorulva, hogy jótékonykodjanak velünk, és minimum fél év, de inkább egy egész, hogy helyreálljon az anyagi helyzetünk. Mármint ha állambácsi nem csökkenti le a bevételeinket vagy emeli fel a kiadásainkat. Szó se róla, idén már jótékonykodtam, mert utálom, ha a tárcám dagad az aprótól, és volt egy persely a pénztárnál, hát beleszórtam az aprajamat; ha nem lett volna nevetséges összeg, akkor nem tehettem volna meg, de ha mégis, akkor meg nem verem itt a mejjemet, hogy milyen rendes vagyok.
  Viszont rettentően szeretném tudni, honnan vannak ezek az adatok. Nem mintha számítana, csak ki vagyok váncsi. Mert ugye ezt a nevet Krisz évek óta nem viselte, tehát valamely elmaradott adatbázisban kellett még föllelni, megsárgult, mohos CD-lemezeken – no de miért szerzi be valaki az adatait pont ilyenekről?
  Azért furcsa ez, mert az államigazgatásnál, az önkormányzatnál, a Veszettségi Oltásokat Nyilvántartó Ipari Testületnél friss adatok vannak. Tehát a kunyerátornak nem az államigazgatás adta az adatokat, nem is az önkormányzat vagy a VONYIT. Marad az, hogy valami olyan intézmény, aminek Krisz segített valamikor, de ezeket nem kérdezhetem végig, mert túl sokan vannak. Történetesen mindhárom aspiráns intézményhez van némi köze. Dolgozott az OMSZ-nél és rengeteg mentőt ismert. Voltak vak barátai, ha vezetőkutya-kiképzők nem is (viszont én találkoztam Rithnovszky Jánossal). Bohócdoktort történetesen nem ismert, de nővérképzőt végzett és megsiratta a lányt a Patch Adamsben.
  Úgyhogy én azt hiszem, Krisz többet tett le az asztalra, mint azok a kétezer forintok. Én ezért cserében igazából beérném annyival, hogy valaki megmondja végre: mi a csoda az KDM.


Láng Attila D., 2010.12.2.

! alapítvány bohócdoktor fogyatékosok Győrfi Pál Krisz kutya mentők Patch Adams szervezetek vakok

Méltóságos köztársaságHurka sörrel
Mentoros lehelet

Cigányellenes szövegelésen kaptak rajta roma gyerekek beilleszkedését segítő mentortanárokat. A beilleszkedést segítő programot országosan is példaértékűnek tartják.
  Isten nyugosztalja. Ha lenne roma gyerekem, hiába vágják ki visszakézből a kontaminálódott pedagógusokat, akkor is kivenném ebből a programból. Aki orkoknak meg tücsköknek nevezi a gondjaira bízott gyerekeket, annak a lehelete is fertőz, a munkatársait egyenként kell megvizsgálni GM-számlálóval. (A lélekbe beépült fasizmusrészecskéket kimutató Göbbels–Mengele-számláló.)
  Azon gondolkodom, hogy némely országokban a pedofil bűnözők fényképét és adatait kiteszik a netre. Lehet, hogy a fasiszta pedagógusokkal is ezt kellene tenni. Nehogy valamelyik iskola tudatlanságból fölvegye őket.


Láng Attila D., 2008.10.15.

! cigány pedagógus politika szélsőség

VízumtúltartózkodókA tévémaci nem halt meg
A normafa határán

Ház kapujában kutyabarát taxis fölvesz egy vak nőt egy négyhónapos kutyakölyökkel, elindulnak. Eleve kutyabarát taxis volt rendelve, ezért először elkezd sápítozni, hogy biztos harap ez a kutya. Hát nem, feleli az utas, mert ekkora baromságra senki nem tud jobbat felelni. Kutyabarát taxis ekkor elkezd sápítozni, hogy összeszőrözi a kocsiját. Hát az uszkárnak pont annyira hullik a haja, mint egy embernek, feleli az utas, aki mellesleg azért vett uszkárt, mert kutyaszőr-allergiában szenved. Kutyabarát taxis ekkor lekattan a kutyafób témákról, és elkezdi firtatni, hogy ki volt a ház kapujában a tolókocsis fazon. A férjem, feleli az utas. De hát maga vak, hát olyan férjet kellett volna választania, aki tud magának segíteni! Utas ekkor kimerítő információval szolgál épkézláb párjairól, akik nem segítettek semmit. Azért mégiscsak egy normális férfit kellett volna találni, tájékoztatja kutyabarát taxis, de ekkor szerencsére megérkeznek.
  Az volt a terv, hogy elkéri kutyabarát taxis számát a visszaútra, de sürgősen letett erről. Egyébként is öt kilométerért négyezer forintba fájt.
  No ide figyelj, kisapám. Itt a kapuban még magázódtunk, de azóta megismertelek, és tegeztem már ötéveseket, akiknek több eszük volt.
  Először is döntsd el, hogy szállítasz-e kutyát vagy sem. Ha igen, ne hisztizz, amiért a kutya kutya. Ha a cégednél kötelező kutyát szállítani – nem tudom és nem is érdekel –, nem kötelező ott dolgozni. Taxisnak lenni se kötelező. Szállj ki a szép óarany kocsidból és söpörj utcát. Vagy amit akarsz.
  Másodszor pedig csókoltatom kedves szüleidet, akik arra neveltek, hogy beleugass idegenek magánéletébe. És elárulom, miért nem talált az én feleségem normális férjet. Mert még normális taxist se lehet találni.
  Van a városban több taxicég is, nemcsak a Rádió Taxi Három.


Láng Attila D., 2018.5.31., 00:35:51

fogyasztóvédelem kutya

Segítség! Rendőrség!Sztrádavese
De csak kell valami cicó

A Kissynek időnként vannak „előkóstolói”, szakértők, akik segítenek valamiben, egy-egy részlet kialakításában, és akkor azt a részletet megmutatom nekik, miután elkészül. A reakciók sokfélék, néha hibát vagy hiányosságot mutatnak ki a szövegben, esetleg eszükbe jut valami, amit még be lehet illeszteni, szóval ez nemegyszer hasznos, azon felül, hogy a segítőim igazán megérdemlik, hogy megjelenés előtt lássák, amihez hozzájárultak.

Nos, egy ilyen szakértőm vélt hibát találni a tizennyolcadik rész egy pontján, ahol slukkert és cicót emlegetek. Azt hitte, hogy gépeléshiba. A félreértést könnyű volt orvosolni, elküldtem neki a filmrészletet, szemére pedig igazán nem vethetem, hogy nem ismerte. Még csak kilencéves.
  Ez gondolkodtatott el azon, hogy sokszor milyen nehéz gyerekeknek írni. Persze elvileg megoldom azzal, hogy nem gyerekeknek írok, hanem bárkinek, aki elolvassa, de hát ezek azért mégiscsak ifjúsági regények, és a gyerekek legelsősorban abban különböznek a felnőttektől, hogy egy csomó mindenről nem hallottak még. Csak két részlet találomra:

Így hát elindultak az orruk után. A rakparton a Musée d’Orsay-ig, át a Szajnán, el a Louvre előtt, át a rue de Rivolira. Anya éppen a boulevard de Sébastopolra fordult rá, amikor a Cirrustól megjött az üzenet. Persze Jerry-morzéban. Egy ifjú gascogne-i készül összemérni kardját őfelsége testőreivel. Ennyi volt. Egy betűvel se több, még aláírás sem.
  – De hol?! – vakkantotta Vanessa, amikor Chantal fölolvasta az üzenetet.
  Anya közben már megkezdte az átsorolást, hogy befordulhasson a sarkon és visszatérhessen a túlpartra.
  – A Luxembourg-palota kertjében – felelte, és keményen összeszorította a száját. – Megsétáltat minket ez a ti egeretek. Te meg jobban tennéd, ha többet olvasnál, mert neked így lehetetlen találkát adni Párizsban.

Elke rimánkodott az őket őrző rendőröknek, legalább tegyék bele a szövegbe, hogy itt a Jerry, asszimiláljuk magát, minden ellenállás hasztalan – de azok csak nevettek és nem mondták be.

Ha Vanessa nem ismeri A három testőrt, az olvasó vajon igen? Vanessa tizenhárom éves, amikor ez a részlet játszódik, s lehet, hogy az olvasó se több nála. Talán csak kilenc, mint említett segítőm. A Star Trek sokkal ismertebb a mai tizenévesek körében, mint Dumas, de ha valaki pont nem látta, akkor a második részletet nem fogja érteni.
  Persze sok mindent elmagyarázunk, a Kissyből például meg lehet ismerni a vércsoport-öröklődés törvényeit, a PGP működésének alapjait és Velence süllyedését, szóval sok mindent megtud belőle az olvasó, de hát mindent nem magyarázhatunk el. A Kissy kimondottan az a könyv, ami tele van utalásokkal és feltételezett ismeretekkel – de mit tegyünk, ha az olvasó egyszerűen kicsi még ahhoz, hogy megértse őket?
  Egyelőre nincsen válaszom. Lehetne egy megoldás, hogy lábjegyzeteket helyezünk el, de az idősebb olvasókat ez csak zavarná, a kisebbek pedig nem lennének sokkal okosabbak: akkor már tudnák, hogy A három testőrre van utalás, de azt nem, hogy ott mi történik a Luxembourg-palota kertjében.
  Ez nem mindenhol probléma. A Medvebocsok érzésem szerint nem tartalmaz olyan információt, aminek csak egy része van a regényben, a másik részét mindenki tudja, aki elég idős hozzá – vagy ki tudja, lehet, hogy csak én hiszem azt, mert én elég idős vagyok. Jövőben játszódó történeteinknél ez még kevésbé fordulhat elő, hacsak nem a Nicky esetén, ami ezer szállal kötődik a jelenhez és a múlthoz.
  A Sophie már komolyabb probléma. A diáklázadások koráról semmit se tudhat, aki nem látott róla egy-két filmet vagy nem kapott magyarázatot – bár van egy rövid magyarázat a könyvben, de nem bőbeszédű –, s van benne némi tengerészet, amatőr rádiózás, ez-az, és persze a mai gyerekeknek az se világos, hogy miért nincs mobiltelefon meg net. Nekik senki se szólt, hogy akkor ezek még nem voltak feltalálva, ráadásul az évszám sincsen kiírva, amikor a történet játszódik, csak Sophie születési évéből és életkorából lehet összerakni: 1985.
  Szóval lehet, hogy időnként kell valami cicó, hogy a gyerekek is értsék, hogy tényleg nálunk van a slukker, csak ebben probléma, hogy amit az egyik gyereknek meg kell magyarázni, azt a másik rég tudja, és unná a hosszadalmas magyarázatot. Márpedig magyarázni csak a könyv szerzője tud. Az régen volt, talán igaz se volt, hogy amikor a gyerek olvasott, akkor kéznél volt a szülő is, és meg lehetett tőle kérdezni, amit a gyerek nem tudott. Ma a szülő leginkább nincs kéznél, vagy ha igen, akkor azt feleli, hogy nem tudom, kérdezd meg a tanító nénit.


Láng Attila D., 2014.2.28.

1985 A három testőr Allen‚ Woody boulevard de Sébastopol Cirrus D’Aubisson‚ Vanessa egér Fogd a pénzt és fuss irodalom Jerry-morze Kissy Lane‚ Nicky Louvre Luxembourg-palota Medvebocsok Musée d’Orsay Párizs PGP rádióamatőr rue de Rivoli Schneider‚ Elke Star Trek Szajna Vaillant‚ Chantal Vaudrois‚ Sophie Velence

SpectrumozokNévjavaslatok
A tökély csúcsa

A Madarász nem hibázott, amikor agyhártyagyuszit diagnosztizáltak egy négyéves kislánynál, akinek akkor már tízcentis agydaganata volt.
  Érdekes. Mindig jön egy fehér köpenyes vezéregér a kórházból és közli, hogy ők nem hibáztak. De az mintha még nem fordult volna elő, hogy a félrediagnózist vagy mellékezelést bejelentő tévériportban megjelenik a fehér köpenyes vezéregér is, és bólint. Igen, mi voltunk. Elcsesztük. A kollégánk akkora bazi nagy tévedést hozott össze, mint ide Lacháza. Értetlenül állunk az eset előtt.
  Szóval ilyen nincs. A kórházak nem hibáznak és kész. Szerintem az egészségügy átmenetileg tudna nélkülözni egypárat ezekből a tökéletes emberekből, akik néhány hetes váltásokban rendbe hoznák az ország vezetését, a pénzügyet, a rendőrséget, a postát, szóval minden fontos intézményt, ahol gondok vannak. Esetleg tanfolyamokat tarthatnának az ottani vezetőknek, hogyan kell ilyen tökéllyel dolgozni. Azok továbbtanítanák a beosztottaikat, és mindenki tökéletesen dolgozna.
  Magyarország lehetne a tökély csúcsa. Ehelyett mi van? Tökéletes orvosaink ellátják az aznapra eső betegeket és hazamennek.


Láng Attila D., 2009.2.12.

! egészségügy politika

Nincs megkülönböztetésSzavaz a nép


<< újabb cikkek | korábbi cikkek >>