Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Bloglottó

Ez az oldal a blog sorsolásos változata. Öt véletlenszerűen kiválasztott cikkünk jelenik meg minden alkalommal. Ha az oldal alján levő lapozót használja az olvasó, mindig újabb öt cikket sorsolunk ki.

Apostrophe Catastrophe

Instead of this, here you are, a simple proposal, without speaking a single word of Kazakh.

аәбвгғдеёжзийкқлмнңоө
aäbvgğdejožzijkqlmnŋoö

прстуұүфхһцчшщъыіьэюя
prstüuîfĥhcčšśəêejuja

Alphabetically,

Aa Ää Bb Cc Čč Dd Ee Êê Əə Ff Gg Ğğ Hh Ĥĥ Ii Îî Jj Kk Ll Mm Nn Ŋŋ Oo Öö Pp Rr Ss Šš Śś Tt Uu Üü Vv Zz Žž


Láng Attila D., 2017.11.20., 15:56:33

in English írásrendszer kazah nyelvészet

FelsőfokEgy év és tíz hónap


A gazdasági játékok őrülteknek valók

Ott szüntettem abba a dolgot, amikor egy megbízásnál harmincöt pontnyi grafikát kellett kidolgozni, huszonkilenc már megvolt belőle, amikor a fejlesztőmet megszállta az ihlet, lángok törtek ki belőle és villámgyorsan elkészített kilenc pontnyi grafikát – de mielőtt a program hozzáadta volna a huszonkilenchez a kilencet és örültünk volna a teljesítésnek, letelt a határidő. Egyébként azért vállaltam fizetős megbízásokat, mert mást már nem lehetett. Játékprogramokat kellene fejleszteni. Először PC-re, amin nem játszik senki, aztán iszonyú idő elteltével kijössz valami vacakkal, azért mégis megveszik, keresel egy csomó pénzt, megveszed a licencet, hogy fejleszthess játékkonzolra, fejlesztesz egy-két játékot, pénzt keresel, de amíg fejlesztesz, nem keresel pénzt, mert a játékokat pár hónap után kivonják a piacról – hogy kicsoda dönt így a hátad mögött, soha nem fogod megtudni. Végül négyszázezer dollárért megveszed a licencet a még kifizethető legdrágább csodakonzolra, belekezdesz egy fejlesztésbe, három-négyszázezer dollárért, szépen halad, telnek a hónapok, közben véget ér az üzleti év, kifizeted az alkalmazottaidat, elkészül az alfaverzió, jöhet a grafika. A legolcsóbb dizájner tízezer dollárt kér, és csak ötezer dollárod van. Kész, lejátszottál, két párbeszédablak között váltogathatsz ide-oda, vagy lelövöd az egész projektet, buktad a három-négyszázezer dollárt, amit a fejlesztésbe öltél, az alkalmazottak morálja a séka begge alatt, a rajongók elpártolnak. Kurva ötezer dollár miatt, akarom mondani öt miatt, mert a játék alapegysége az ezer dollár, amiből ha legalább kétszáz nem áll rendelkezésre, senkinek sem hívnak. Innentől csak megbízásokat vállalhatsz, fejleszthetsz csengőhangokat százezerért meg csinálhatsz videófilmet háromszázezerért, de a megbízások háromnegyed részénél elbukod a határidőt, alkalmazottak morálja a séka begge alatt, rajongók közben persze pártolnak még elebb, mert nem jöttél ki új játékprogrammal. A kurva ötezer dollárt már rég visszaszerezted, de a félbeszakított projektet nem lehet folytatni, egyszerűen mert csak. Mire megint lesz három-négyszázezer dollárod, illetve mire abból még egy játékot is kifejlesztesz, valószínűleg ki is vonják a forgalomból azt a konzolgépet, amire négyszázezer dollárért megvetted a licencet. De nem derül ki, mert a program baszik hozzáadni huszonkilenchez kilencet és rádöbbenni, hogy harmincötnél nagyobb szám fog kijönni, mert közben letelik a határidő.
  Így járok mindennel. A jó öreg Sim Cityben a világ legegyszerűbb dolga építeni egy szép nagy várost, annak idején még programot is írtam hozzá, ami fölpumpálja pénzzel, mert a valódi jövedelemből egykettőre koldusbotra jut a város. Pár byte-ot átírunk a kimentett játékállásban és van egy halom pénzünk, anno kutykurutty mindenki így csinálta. De ez se segített, hahóka, az ember épített egy szép, kényelmes, minden jóval fölszerelt várost, aztán a lakók elkezdtek ríni. Túl bazinagy a forgalom. Hol? Azon az egy szem úton, ami összeköti a várost a gondosan erdő mögé, jó távol elhelyezett erőművel, környezetszennyezés ellen. Hát ki a rosseb akar kibumlizni az erőműbe, mondjátok már?! Ömlenek az autók. Akkor az ember kibővíti az utat a lehető legszélesebbre, és ugyanúgy ömlenek az autók. Ráadásul óriási a környezetszennyezés, a bűnözés, a sónak a legge is óriási, és jön csőstül a panasz. Ez még a legelső Sim Cityben lett föltalálva, és azóta is így maradt, már vannak klónok belőle, azokban is. Egymillió numerikus paramétert kell összhangban tartani, arra nem marad idő, hogy játsszon az ember. Ha így írnának autóversenyes játékot is, akkor ügyelni kellene, hogy elég magasan tartsuk a porlasztó hőmérsékletét, de ez a kipufogó vibrációjának emelkedésével jár, amit viszont alacsonyan kell tartani, viszont ha nincs elég ablaktörlő-kombópont a gázpedálhoz, akkor a sebváltó incibürkéjének pücsmögése rapityává röcskeszti a hózenpuhedlit, és még nem jutottunk ki a garázsból. Hagyjatok engem lógva.


Láng Attila D., 2015.1.20.

! Android játék számtech

Gyilkos bevándorlókFölmászik magától


Bevallanánk

Ha szabálytalanságot találtunk volna, azt bevallanánk, mondja Bakonyi Ágnes az APEH-től, de most nem találtunk, minden törvényszerűen történt.
  Igaza van. A törvények nem tiltják, hogy valaki visszaéljen az emberek hiszékenységével, szánalmat keltsen maga iránt, s ezzel anyagi előnyre tegyen szert. Úgy értem, tiltani tiltják, csak nem az APEH ellenőrének, aki törvények fölött álló félisten, de lehet, hogy 75%-os isten.
  Az történt, hogy Mármarosiék boltocskájába bement egy nő egy gyerekkabáttal, hogy javítsák meg neki, mert a gyerek fázik, és Mármarosi úr megjavította neki, ámbár nem ilyesmivel foglalkozik, aztán jelképesen elkért százötven forintot. És nem adott róla nyugtát. A nő elment, visszajött az APEH-es gestapóval, adóellenőr vagyok, megállj, te rohadék, segíteni merészeltél nekem?!
  Érdekes, lassan három éve már írtunk ilyesmiről, azóta nem szólt erről a fáma, lehetett volna hinni, hogy Göringet azóta kirúgták az APEH-től és ilyen módszereket már nem alkalmaznak.
  Kíváncsi lennék, tényleg van-e gyereke a gestapós asszonyságnak, és ha igen, akkor kapott-e legalább egy szelet adózott csokit, amiért rá való hivatkozással tönkre lehetett tenni egy vállalkozást, ami mostanáig adófizető volt.


Láng Attila D., 2009.3.20.

! APEH jog kormányzás politika

A válság habosMegoldás


Így írnak az arabok 2.

Következzen egy olyan betű, ami nagyon hasonlít az ra, ezért jól meg kell néznünk a használatát.

szóvégi szóközepi szókezdő önálló

A is egy függőleges vonal, akárcsak az de az alakjait úgy állították össze, hogy egyértelműen megkülönböztethető legyen tőle. Önálló és szóvégi alakban az csak egy függőleges vonal: , a viszont ívben végződik: . Szókezdő és szóközepi helyzetben a kötődik a következő betűhöz, az nem, hanem szünetet és szókezdő vagy önálló alakú betűt eredményez.
  Ha és egymás mellett áll, ebben a sorrendben, akkor ligatúrával írják őket:

szóvégi önálló

A sajátsága, hogy szó elején sokszor hasonul a következő mássalhangzóhoz, mert nem része a szónak, hanem ő a névelő. Az arabban a határozott névelő (a magyarban a, az) amit egybeírnak, egybe is ejtenek a főnévvel. Például „a harmadik” leírva vagyis de kiejtve hosszú val az elején, mert a névelő ja hasonul a hoz. Az eddig látott mássalhangzók közül ezekhez hasonul a névelő: és
  Példák: (ajánlani valamit), (balra kanyarodni), (beiratkozás), (nem [tagadószó]).

szóvégi szóközepi szókezdő önálló

A egy karika, amit az óramutató járásával ellenkező irányban rajzolunk. Egy pillanatra megszakítjuk a t, oda tesszük a tollat, ahol az órán a nyolcas van, és így rajzoljuk meg a kört.
  Példák: (ki [kérdőszó]), (galamb), (hús).

szóvégi szóközepi szókezdő önálló

A háromféle arab h közül az ábécében és kis ismertetésemben is utolsóként áll az a h hang, ami a magyarban is megvan. Ennek az alakjai jobban különböznek, mint a többi betűé.
  Példák: (itt), (India), (ébresztőóra).

szóvégi önálló

A az angol what szó kezdő hangját jelöli, továbbá az ú, ó, au magánhangzót. Hogy mikor melyiket, azt persze csak a szó ismeretében lehet tudni.
  Példák: (nap [időtartam]), (hullámos), (szennyezett).

szóvégi szóközepi szókezdő önálló

A ot a hoz hasonlóan írjuk, de két alakját S alakú vonallal, kettőt pedig egyenessel és mellette egy kicsiny S alakú vonalkával. Az arab hang fontos tulajdonsága, hogy elöl képezzük, nem hátul. Merthogy van hátul képzett párja is, de azzal még várjunk egy percet.
  Példák: (könyv), (köszönöm – nem tévedés, a végén csak -t írunk), (hal).

szóvégi szóközepi szókezdő önálló

A következő betűpár második tagja a hátul képzett Egy fokkal hátrébb ejtjük, mint a -t. A különbség a magyarban is megvan, csak nem tudunk róla: próbálja az olvasó néhányszor ismételgetni a kenyér és kutya szavakat, és megfigyelni, hol kattan a szájában a A kenyér valójában qenyér, arab fal.

szóvégi szóközepi szókezdő önálló

Következő betűnk a legnehezebben kiejthető arab hangot jelöli. Egy zöngés torokhang; a részletesebb ismertetésről le is mondok, és arra kérem az olvasót, hogy érje be a hang IPA-jelével. Átírására is ezt fogom használni; másutt általában ‘ jellel írják át.
  Példáink között első a szó, ami azt jelenti, arabok. Egyes száma hímnemben Arabul ugyanis egyáltalán nem magánhangzóval kezdődik az a szó, hogy arab, ez csak azokban a nyelvekben van, amik nem ismerik a hangot (vagyis a világ nyelveinek túlnyomó részében). Hasonlóképpen Jemen fővárosa, Aden neve arabul csak idegen nyelveken kezdődik A-val. Sok arab szó és név vesztette így el a hangot, például a Szaíd férfinév is, ami eredetileg és boldogot jelent, vagyis a latin Felix és a magyar Bódog megfelelője. Még egy példa: (Irak, névelővel).

szóvégi szóközepi szókezdő önálló

Ha a -ra egy pontot teszünk, a betűt kapjuk. Átírása szokott lenni. Egy gargarizáláshoz hasonló torokhang.
  Példák: (buta), (elmaradni valahonnan).

szóvégi szóközepi szókezdő önálló

Megint egy emfatikus páros következik, torokhangú, erősen megnyomott ejtésű mássalhangzók.
  Példák: (hangos), (Egyiptom), (ezüstből való).

szóvégi szóközepi szókezdő önálló

Az utolsó két emfatikus mássalhangzó a és a párja.
  Példák: (orvos), (Palesztína), (őrizni).
  Ezzel az arab ábécé végére értünk; azazhogy nem a végére, mert a legutóbbi betűink éppenséggel a közepéről valók, nézzük is meg most magát az ábécét. A betűk önálló alakjai ábécésorrendben, jobbról balra:
  
  Átírásban:
  De van még két betű, amik nem szerepelnek az ábécében, de nélkülözhetetlenek.

szóvégi önálló

A a betűből származik, amit „összetekertek” olyanra, mint a de megtartotta a két pontját. A nőnem jele; csak szó végén fordul elő. Kiejtése Átírásban nem jelölik külön betűvel, csak leírják fonetikusan.
  Példák: (arab – nőnemű melléknév), (asszony), (tanárnő – az irodalmi és a beszélt nyelvi alak kiejtése eltérő, leírásuk egyforma).

Utolsó betűnk a az arab írás különleges szereplője. A fenti képen az első alakban szerepel önállóan, olyan szavakban például, mint (teli), de ez ritka. Általában az a vagy a „hordozza” a jelét, ezeket az alakokat is bemutattam a képen. A (átírásban jelöli) egy torokzárhang, gyakorlatilag a beszédszervek egy mássalhangzónyi időre történő megmerevítése, azaz szünet. De nagyon fontos mássalhangzónak számít. Szó elején gyakran megjelenik, de nem hangzik, hanem azt mutatja, hogy az ot magánhangzó gyanánt ki kell ejteni.
  Példák hordozott alakokra: (te), (ha), (part), (kérdés). A családjába tartozik a is, ami a nélküli és a hordozó összevonását jelenti, és hosszú hangot jelöl, például (ketten elkezdik).
  Legvégül pedig következzenek az arab számjegyek. Az Európában használt számjegyeket is arab számoknak hívják (megkülönböztetendő őket a római számoktól), mégpedig azért, mert ezeket a valójában indiai eredetű számjegyeket arab utazók hozták be Európába. Maguk az arabok viszont más, bár némiképp hasonló számjegyeket használnak.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

A számokat az arabok visszafelé, azaz balról jobbra írják. Például 2007 arabul (nem pedig ).


Láng Attila D., 2007.12.15.

first=5

Így írnak az arabok 1.北京市 Běijīng shì 3.


Prince of Persia

A Brøderbund 1990-es játéka igazi klasszikus, annak idején hónapokon át játszottunk vele. A játék helyszíne a várbörtön sokemeletes kazamatarendszere, ahol ezer életveszélyen át kell eljutni a szépséges hercegnőhöz. A játék alapjában véve nagyon egyszerű: óriásiakat és még óriásibbakat kell ugrani, rengeteget mászni föl-le, kicselezni a padlóból kibukkanó tüskéket és átsurranni lecsukódni készülő ajtók alatt.
  Ez a példány pályaszerkesztőt is tartalmaz.

1097-1.jpg1097-2.jpg1097-3.jpg1097-4.jpg1097-5.jpg1097-6.jpg1097-7.jpg1097-8.jpg1097-9.jpg1097-10.jpg1097-11.jpg1097-12.jpg

0,3 mega.


Láng Attila D., 2007.2.5.

first=5

BalltrisRisk


<< újabb cikkek | korábbi cikkek >>