Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Bloglottó

Ez az oldal a blog sorsolásos változata. Öt véletlenszerűen kiválasztott cikkünk jelenik meg minden alkalommal. Ha az oldal alján levő lapozót használja az olvasó, mindig újabb öt cikket sorsolunk ki.Kérem a Nobel-díjamat

Egy kérdésre válaszolva hirtelen megvilágosodott előttem a Nagy Rejtély.
  Azt kérdezték tőlem, hogyan lehetséges, hogy egy időutazást végző ember találkozik önmagával, hiszen ez ellenkezne az anyagmegmaradás törvényével, nem lehet őbelőle kettő, ha csak egy jött létre. De hát, feleltem, éppen az ellenkezne az anyagmegmaradással, ha a kettő közül az egyik eltűnne minden fizikai törvény ellenére. A kérdező kötötte az ebet a karóhoz:
  A Földön van m molekula, atom, miegymás. Ha a következő pillanatban ezek állapota vagy helyzete megváltozik, számuk nem változhat. Esetleg csak akkor, ha energiává alakulnak, de ott is nyomon követhető. Az időgép „üzemszerű” működése esetén viszont az egyik pillanatban még m részecske egyszerre többszörösére emelkedhet, vagy fordítva – ez azért elgondolkoztató…
  Hozzákezdtem a válaszhoz, de olyan jó lett, hogy áthoztam ide.  
  Ez a dolog szépsége. De ez nem üzemszerű működése az időgépnek, csak egy lehetséges következménye.
  Használjunk matematikai nyelvet. Jelöljük i-vel az idő egy adott pillanatában a Föld egészén megtalálható anyagmennyiséget, k-val pedig azt a mennyiséget, amit az időben mozgatni szándékozunk. Ha ezt a mennyiséget t1 időpontból t2-be visszük, akkor i1 = i–k, hiszen onnan elvittük az anyagot, és i2 = i+k, hiszen oda viszont odavittük. Ez esetben i1+i2 = 2i, ugyanúgy, mint e1+e2 = 2e, ahol e az eredeti anyagmennyiség egy adott időpontban, akkor, ha nem használunk időgépet. Nyilvánvaló, hogy e1 = e2, akármilyen időpontokat választunk ki, hiszen a Föld összes anyagmennyisége nem változik, eltekintve a meteoritok által behozott és az ember által kilőtt csekélyke anyagtól. Ha tehát e1+e2 = 2e, és i1+i2 = 2i, akkor bizonyítottuk, hogy „üzemszerű” időutazásnál semmiféle anyagmegmaradási anomália nem történhet.
  Mi a helyzet „rendellenes” időutazásnál? Ilyenkor t2 időpontban nem i mennyiségű anyagot találunk, amihez hozzátesszük az odavitt k mennyiséget, hanem többet vagy kevesebbet, mert a múltban végrehajtott valóságváltoztatással azt okoztuk, hogy valami nem tűnt el, aminek el kellett volna tűnnie, illetve eltűnt valami, aminek nem lett volna szabad eltűnnie. No de hogyan lehetséges ez? Nézzünk egy példát. Valóságváltoztatást végrehajtani csak a múltban lehet a jövő rovására (vagy javára), tehát a jövőbe kell utazni, hogy lássuk az eredményt. De ha csak elindulunk a jelenből a jövőbe, akkor amit indulás előtt tettünk, az nem valóságváltoztatás, csak sima cselekvés „időotthonunkban”, tehát a valóságot megváltoztatni csak úgy lehet, ha elmegyünk a múltba, csinálunk valamit, majd visszatérünk. Induljunk t2-ből, menjünk t1-be (múlt), hajtsunk végre változtatást, majd térjünk vissza t2-be. Ahhoz, hogy anyagtöbbletet vagy -hiányt tapasztalhassunk, olyan változtatást kell csinálni, ami az időgépen magunkkal vitt k mennyiségű anyagot érinti, például olyan változtatást, aminek segítségével önnön másodpéldányunkra bukkanunk t2-ben. Most lényegtelen, hogy ezt hogyan érjük el, tegyük fel, hogy elértük. Az eredmény: i1 = i–k, elvittük az anyagot, és i2 = i+2k, dupla példányt találunk a többletanyagból. Ez az eredmény? Dehogyis ez az eredmény. T2-be visszaérve a saját k anyagunk másodpéldánya része lesz az eredeti i anyagmennyiségnek, ha hisszük, ha nem, vagyis i2 = i+k, ahogy várjuk.
  Miért? Mert másképp nem lehetséges. A valóságváltoztatás nem csodatétel. Valóságváltoztatói minőségünkben pusztán ugyanolyan dolgokat tehetünk, mint időgép nélkül, halandó emberi minőségünkben. Ezek egyike sem változtatja meg a Föld e anyagmennyiségét. (Hacsak nem ülünk űrhajóra és szállítunk anyagot a Földre vagy onnan el, de akkor a számításokat a földi anyag helyett a Galaxisban vagy a világegyetemben található anyagra kell vonatkoztatni – akkor is, ha nincs is időgép a dologban.) Semmit se tudunk tenni t1 időpontban, ami megváltoztatná az i1 anyagmennyiséget. (Kivéve azt, hogy odavittük a saját k anyagunkat, de azt el is visszük onnan, amikor visszatérünk t2-be.) De ha t1-ben nem tudtuk megváltoztatni a Föld anyagmennyiségét, mitől változna az meg a t1t2 időszakaszban, amikor semmiféle behatást nem gyakorolunk az eseményekre, a Föld élete „hagyományos” módon pereg? Ha tehát t2-be visszatérve megtaláljuk saját magunkat, az időgépünket, a t1-be elvitt és visszahozott holminkat még egy példányban, az azt jelenti, hogy ezek a tárgyak a t1t2 időszakasz valamely pontján, amikor létre kellett jönniük, létrejöttek (megszülettek, legyártották őket), nem pedig azt, hogy több lett a Föld anyagmennyisége.
  Ha a valóságváltoztatással azt okoztuk, hogy az i2 anyagmennyiségben megtalálhatók olyan tárgyak is, amelyek eredetileg nem voltak benne, az azt jelenti, hogy azonos anyagmennyiség logikusan hiányzik valahol a Földön. A matematika elvont szintjén a probléma ezzel megválaszolható. Az már sokkal nehezebb kérdés, hogy konkrétan honnan hiányzik, és miért éppen onnan, és még a konkrét valóságváltoztatás körülményeinek ismeretében sem könnyű válaszolni.
  Egy lehetséges példa. Tegyük fel, hogy t1 időpontban megölök valakit, aki nem az én egyik ősöm, mert most nem az ismert paradoxon titkát kutatjuk. Ezzel azt okozom, hogy nem születnek meg az összes leszármazottai. Tegyük fel, hogy t2-ig bezárólag összesen ötven ember született meg, akik a változtatás következtében mégsem születtek meg. A Föld anyagmennyisége azonban nem lett kevesebb ötven ember testének anyagával, ugyanúgy, ahogy nem lesz kevesebb egy alma anyagával, ha azt megeszem. Az anyag megvan. Az ötven ember anyaga is megvan, csak nem állt össze azzá a konkrét ötven emberré. Egy része más emberek testében található, akik a változtatás következtében születtek meg, az eredeti valóságban nincs helyük; az anyag más része növényekben, állatokban van, amiket ezek az emberek nem ettek meg, mert nem születtek meg; megint más része olyan emberekében, akik ezek helyett az emberek helyett ették meg a növényeket és állatokat. De az anyag megvan.


Láng Attila D., 2006.8.22.

tagpage

A palmtekercsElső győzelmünk az EBH-nál
A nemzet hangja, ha hamis is

Az nem várható éppen, hogy az Apa Zenél Produkció által készített dalocska fölkerül a slágerlistákra és jövőre már a tehetségkutatókban is ezt éneklik, mert hát zeneileg nincsen éppen a topon. Gyengécske dallam, gyengécske előadás, itt-ott hamisat fognak – valahogy éppen olyan, amilyenné válnak a dolgok egy olyan országban, amilyenről a dal szól. Úgyhogy bár ideteszem a videót is, de a szöveg a lényeg, arra tessék figyelni.

Vasárnap van felkelek, indulnék templomba
  Látom ám a cipőmben a fűző elszakadva
  Közelben a Tescó, benne meg a Deichmann
  Ám hirtelen ráeszmélek itt kurva nagy baj van
   
  Vasárnap van felkelek, sütnék kenyeret
  Szelés előtt rajzolnék majd rá kereszteket
  De a liszt az elfogyott, és ma nincsen diszkont
  A Nemzeti Együttműködésben egy dolog a fix pont
   
  refrén:
  Baszódjál meg KDNP, s külön Semjén Zsolt
  Nemzetünknek seggén ott piroslasz mint a folt
  Nem választott senki és nem kérte, hogy beszólj
  Zárod ám te vasárnap a pofádat be jól
   
  Baszódjál meg KDNP, s külön Semjén Zsót
  S ha ott van már a Hoffman Rózsa őt is baszd meg jól
  Lófaszt kapjon Harrach Péter ne pedig több fényt
  Ha eltűnnétek mind a faszba az lenne a szép
   
  Vasárnap van felkelek, az asszony ordibál
  Elromlott a lehúzó, a WC szarban áll
  Nem baj mondom itt az Obi, ez meg Dömötör
  Elindulnék, amikor a felismerés rám tör.
   
  Vasárnap van felkelek, harminckilenc hét
  Lázas mind a három gyerek, s csillapítanék
  Az utolsó csepp Nurofent is elhasználtuk már
  Kurva messze van az ügyeletes gyógyszertár
   
  (refrén)
   
  De nem mentek ti sehova, ez nektek mennyország
  Bár nem jut nektek belőle csak elszórva morzsák
  Nem juttok ti magasabbra, nem juttok egekbe
  Mert Nyelvetek az beszorult egy nagy Fideszes seggbe

Hát ez van, kérem. Lehet, hogy a nemzet nem tud valami jól énekelni, de ezeket gondolja. (Én még ennyire se tudok énekelni, és ugyanezeket gondolom.) Nem adok egy évet a keresztény kurzus bukásától, és valami iszonyat szégyen lesz ebben az országban kereszténynek lenni, az átkos haszonélvezőjének, élősdinek fog számítani még az is, aki csak eljárt a templomba, meghallgatta a misét, kijött a templomból, beverte a lábát egy kőbe és elkezdett irgalmatlanul kurvaistenezni. (Megtörtént eset.) De az emberek nem tudják, hogy kinek volt pozíciója a főmagasságban és ki volt a kurzus alatt is alul, ahogy most sem érdekli őket, hogy melyik cigány lopott valóban és melyik cigány az ácsi polgármester. Cigány és kész! Hát akkor meg majd ez lesz, keresztény és kész!
  Ez megint nem lesz jó senkinek, de ez lesz. A rendőrök most a cigányokat igazoltatják, verik, lövik le falopásért, akkor majd a hetvenéves nénikéket, akik továbbra is keresztet vetnek, ha elmennek a templom előtt, vagy mit tudom én, mikor mit csinálnak, mindenesetre látszik rajtuk, hogy keresztények. Már ma is eléggé undort keltő ez a szó, „keresztény”, úgy hangzik, mint „felsőbbrendű”, hiszen az ember lépten-nyomon belebotlik egybe, aki úgy beszél le hozzá a magasságos egekből, mint a Legfensőbb Nagy Magasztosság Egyetlen Letéteményese, és érzékelteti, hogy csak azért nem üti agyon a magunkfajta szemétre való csatornapatkányt, mert ő egy ilyen nemeslelkű kultúrlény. Hát kösz. Én tudom ám, hogy tízezer keresztényből egy ilyen, de tízezer cigányból is csak egy lop. Politikusoknál most ne firtassuk az arányt. Keresztény barátaim éppen azért a barátaim, mert nem ilyenek, és ahogy most nem tagadom meg cigány, zsidó, meleg, liberális és nyugati imprrrlista barátaimat, a keresztény barátaimat se fogom megtagadni a keresztény kurzus bukása után, sőt még a jobbikosokat se, pedig lehet, hogy őket kitelepítik Recskre. (A Hortobágyon tájvédelmi körzet van.) Azokat a tök totál rendes ember jobbikosokat, akik csak bedőltek a demagóg hazugsághömpölynek és soha egy szalmaszálat nem tettek keresztbe a nyereg alatt puhított szebb jövőért, maximum rámosolyogtak egy Vona Gábor-plakátra, de az emberek látták, megjegyezték, és a nemzetvezető testvér lemondását vagy eltávolítását követő órában ezeket a teljesen ártatlan jobbikosokat fogják elsőként megverni. És ha csak megverni, az a jobbik eset.

Szóval ez most a nemzet új jelszava: baszódjál meg, KDNP. Kétségtelen, hogy az összes szemétrakás párt között, ami ma a Magyar Köztársaságban rontja a levegőt, ők a legszemétrakásabbak, még a Jobbikot is megelőzve, mert amazok legalább őszinték, emezek meg a legkevésbé se. Az ember tényleg azt várná, hogy Orbán faszára borulnak örömükben, amiért az öliben vitte be őket a parlamentbe, ember nem szavazott ezekre, ha akart volna se, hiszen nem is indultak a választásokon, szóval az ember azt várná, hogy örülnek a bérelt helyüknek a zsírosbödön mellett és kussolnak, mert ahogy a Vezér bevitte őket, ugyanúgy egy szavára ki is cipelik őket a biztonságiak, merjék csak rontani a népszerűségi mutatókat. De nem, ezek rápöffeszkednek a Vezér bőrgarnitúrájára és elkezdik sorolni a kívánságaikat. Legyen kötelező hitoktatás az iskolákban, legyen kötelezően bezárva vasárnap minden, aztán majd még meglátjuk, a kötelező templomba járás már bármikor várható, azt meg majd valami trükkös keresztény módi szerint teszik majd kötelezővé, hogy a ministráns fiúcskák leszopják a plébános urat.
  Európában 1789 óta nemigen akadt állami vezető vagy kormánypárt, amelynek a mértéktelen dölyf a vesztét ne okozta volna, a kommunista uralmat leszámítva. A keresztény kurzus magyarországi bukása a magyarországi kereszténységnek gyakorlatilag a végét jelentheti, és senki nem fog sírni utána – csak persze megint azok szívják meg, akik nem tettek semmi rosszat. A semjének, harrachok maradnak a zsírosbödönnél, legfeljebb majd átigazolnak azokba a színekbe, amik akkor lesznek menők.

Utóirat. Néhány órával később a videó már nem volt elérhető a Youtube-on.


Láng Attila D., 2015.3.19.

! cigány Fidesz Harrach Péter Hoffman Rózsa Jobbik KDNP keresztény kormányzás liberális Orbán Viktor politika rendőrség rezsimek Semjén Zsolt szélsőség vallás Vona Gábor

Tempora mutantur et gloria mundiMegvannak az új szabályok
Pseudolinguist Troll Instruction Manual

1. Come in.
  2. Show a word from your language and a similar one from another, totally unrelated one from the other end of the world. Say they’re related, therefore, the languages are related, too.
  3. Don’t answer questions. Instead, go back to step 2 with two different words.
  4. After repeating step 2 some times, switch to two other languages.
  5. Still don’t answer questions.
  6. Don’t accept linguistics as a science. Science is YOU.
  7. During continuing the process, claim things as nonsensical as possible. For example, try to etymologize Chinese words from Latin letters, giving aside any rumors about Chinese not hearing about Latin letters for several millennia while still speaking.
  8. Get banned.
  9. While thinking what was good in that for you, know people are still joking and laughing about you, but you won’t see it.


Láng Attila D., 2014.9.20.

Facebook in English nyelvészet

Kérdezhetek valamit, papbácsi?A paicî tanulsága
Kérés homofóbokhoz

Kiadhatnátok már valamilyen időtálló szabályzatot, hogy kinek kivel engedélyezitek a szexet felnőtt emberek közül, akiket nem is ismertek. Ötszáz évvel ezelőtt Európa számos részén tilos volt zsidó férfinak keresztény nővel, de nem volt tilos zsidó nőnek keresztény férfival. A hitleri birodalomban ez utóbbi is tilos volt, és nem vallási alapon határozták meg a zsidó fogalmát. Százötven évvel ezelőtt az USA déli részén tilos volt fekete férfinak fehér nővel, úgyszintén fehér férfinak fekete nővel, kivéve ha a nő a férfi rabszolgája volt. A Bibliában tilos volt férfinak férfival, de nem volt tilos nőnek nővel. Egyes mai iszlám államokban férfiak anális közösüléséért mindkét fél halálbüntetésre számíthat, más iszlám államokban viszont csak a befogadó, mert ő „viselkedett férfiatlanul”. (Eközben ugyanezen iszlám államok némelyikében bármely férfi „ideiglenes házasságot” köthet egy tizennégy éves lánnyal egy-két hétre, aminek semmilyen család- vagy vagyonjogi következménye nincsen, csak egyfajta legalizálása a prostitúciónak.) A nyugati világ hímnemű homofóbjai esküvőre készülő boldog párok fényképei alatt dühöngik ki magukat, aztán dülledt szemmel nézik a leszbikus pornót.

Szóval jó lenne már egy olyan leírás, ami meghatározza, hogy kiknek engedélyezitek, hogy szexeljenek egymással, miközben ez a ti életetekre semmiféle hatással nincsen, és egypár évtizednél tovább, a világ nagyobb részében egységesen ki tudtok tartani mellette. Akkor az ember azt érezné, hogy a homofóbia valamiféle világnézet, amivel lehet nem egyetérteni, lehet akár utálni is, de mégiscsak egy nézet. Vannak demokraták, királyságpártiak, keresztények, ateisták, és akkor a homofóbok is egyfajta nézetet képviselnének. Ha valaki azt mondja: én királypárti keresztény homofób vagyok, akkor ezt értenénk, és eldöntenénk, hogy melyik részével értünk egyet és melyik részével nem. Most a három szó közül csak kettő érthető, a királypárti és a keresztény, ezeknek megvan a világos jelentésük, de mit jelent a homofób?


Láng Attila D., 2013.12.10.

ateista Biblia demokrácia homofób iszlám keresztény leszbikus melegek pedofil politika prostitúció rabszolgaság szélsőség vallás zsidó

Mint a rosta likaA Paudits-jelenség
中國鳥瞰圖 Kína madártávlatból

Zhōnggúo niǎokàn tú – Kína madártávlati képe. Ezt vesszük szemügyre legelőször. Ha az ember kinyit egy európai kiadású atlaszt, ilyesféle térképet láthat Kínáról:
  
  Ezt a térképet fogjuk utazásunk során érthetővé tenni.
  Mielőtt továbbmennénk, szólnék egy szót a térkép színeiről. Kínában négyféle első szintű közigazgatási egység van: tartomány, autonóm régió, önkormányzat és speciális közigazgatású terület.
  A tartományokat a szürke különböző árnyalatai jelölik a térképen; huszonkettő van belőlük, plusz a huszonharmadik Tajvan, amit Kína nem közigazgat, csak követel. Tajvant becsíkoztuk a térképen, mert ha így nézem, tartomány (vagyis fehér), ha úgy nézem, külföld (vagyis barna).
  A zìzhìqū autonóm régiókat a térkép zölddel jelöli. Öt van belőlük, három óriási területű és két kisebb.
  A városi önkormányzatok rózsaszínűek, négy van belőlük. Ezek elég nagy területűek, jóval nagyobbak, mint a tulajdonképpeni városok.
  A speciális közigazgatású területekből kettő van, kis méretük miatt csak egy-egy rózsaszínű pötty mutatja őket a déli tengerparton.
  Mindezt az egészet jelenleg Kínai Népköztársaságnak hívják: Zhōnghuá Rénmín Gònghégúo.
  
  Ebből Zhōnghuá Kínát jelent, rénmín népet, gònghé pedig köztársaságot. Vagyis Kína nép köztársaság ország. Tajvan rövidebben hívja magát: Zhōnghuá Mín Gúo, Kínai Emberek Országa, amit Kínai Köztársaságnak szoktunk fordítani.
  Jövő héten útnak indulunk a -ba.


Láng Attila D., 2007.9.2.

földrajz kínai

Anne Frank blogjaA kevesebbet tudó Palm


korábbi cikkek >>