Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Bloglottó

Ez az oldal a blog sorsolásos változata. Öt véletlenszerűen kiválasztott cikkünk jelenik meg minden alkalommal. Ha az oldal alján levő lapozót használja az olvasó, mindig újabb öt cikket sorsolunk ki.Módosítok

Megint fölmerült a szokásos problémám, hogy többféle betűre lenne szükségem, mint amennyit a billentyűzet szolgáltatni tud, és nincs hova tenni őket. Ez egy tragédia, hogy a műanyag gombok egyszer s mindenkorra behatárolják a lehetőségeket, azazhogy évtizedekkel ezelőtt határolták be, amikor az amerikaiak még nem is gondoltak arra, hogy az angolon kívül léteznek nyelvek. Az első PC-billentyűzet harminchat éve született, de azt is korábbiak ihlették.
  Én ugye magyar kiosztást használok, a saját kis programom csinálja, minden szükségeset tud, nagyon szeretem. Egy baj van vele. Ha néhány tucatnál több idegen betű kell pár percen belül, akkor a sok dögbill már fárasztó tud lenni. A nyelvtanuláshoz van nekem egy kis szószedetem, és azt írogatni azért már nem kényelmes.
  Egy lehetséges megoldás, hogy csinálok egy lett billentyűkiosztást, persze nem ilyet:
  ū g j r m v n z ē č ž h ķ
  š u s i l d a t e c
  ģ ņ b ī k p o ā , . ļ
  (és legfelül jobbra külön az f), mert ehhez azért lettnek kellett volna születni, hanem valami effélét:
  ī 1 2 3 4 5 6 7 ģ ķ ļ ņ š ž
  q w e r t y u i o p č ū
  a s d f g h j k l ē ā
  z x c v b n m , . -
  De egyelőre úgy gondoltam, hogy mégse. Kevesebb folyamatos lett szöveget írok PC-n (egyelőre), mint olyan magyart, amiben a lett szavak, nevek csak szórványosan fordulnak elő. A szótárhoz kifejezetten nem lett volna praktikus, ha soronként kétszer kiosztást kell váltani, akármilyen gyorsan megtörténik egyetlen gombnyomásra. Akkor már inkább a magyarra tegyük a lett betűket is, az nem csekély tornamutatvány lenne:
  ű ā ē ī ū č š ž ģ ķ ö ü ó í
  q w e r t y u i o p ő ú
  a s d f g h j k l é á
  z x c v b n m ļ ņ -
  Használtam én olyan szlovák kiosztást is, ahol a ĺ és ľ betűk a Q és W gombokon voltak, mert ott tudtam őket elhelyezni. De egyelőre mégsem lettesített magyar kiosztást csináltam, már csak azért sem, mert a cseh kedvéért további hét betűt kellett volna elhelyezni (és ha már liba, legyen molett, a szlovákhoz még azon felül ötöt), plusz hatot az eszperantóhoz, ezeket azért valamennyire mégiscsak használom. Persze ezek már lehetnének külön kiosztásokon, de ha cseh szószedetet akarok csinálni (azazhogy már van, csak most nem nyúlok hozzá), akkor mégiscsak kétnyelvű gombozat kell ahhoz is, efféle:
  ű ď ě ň ť č š ž ř ý ö ü ó í
  q ů e r t y u i o p ő ú
  a s d f g h j k l é á
  z x c v b n m , . -
  Amúgy ez se kényelmes ám, csak szólok. No, de ideje rátérnem, hogy mit csináltam ehelyett. A Best’s Board módosítógombját vettem kölcsön, azaz írtam egy programkát, aki ezt csinálja. (A módosítógomb egyébként a myKBD-ből származik, mint a Best alapelveinek nagy része.) AutoItben írtam, és egészen egyszerű. Csak a lett, cseh, szlovák és eszperantó betűket tartalmazza, és az Insert gombbal működik, amit az alapbetű után kell megnyomni, és átváltja ékezetesre; többszöri nyomásra cserélgeti az ékezetet. A készlet bővíthető, a nagybetűket nem is kell beleírni, magától kezeli. Alt-Inserttel kikapcsolható, amikor másra kell az Ins gomb.

HotKeySet('!{ins}', 'toggle')
Global $list
$list = 'aāä cčĉ dď eēě gģĝ hĥ iī jĵ kķ lļľĺ oô nņň rřŕ sšŝ tť uūŭů yý zž'
Global $toggle = False
toggle()
$list = StringSplit($list, ' ', 2)
 
While True
	Sleep(1000)
WEnd
 
Func modifier()
	Send('+{left}+{del}')
	$char = ClipGet()
	$upper = False
	If AscW(StringUpper($char)) <> AscW($char) Then $upper = True
	For $string In $list
		$i = StringInStr($string, $char)
		If $i Then
			$i = $i + 1
			If $i > StringLen($string) Then $i = 1
			$char = StringMid($string, $i, 1)
			ExitLoop
		EndIf
	Next
	If Not $upper Then $char = StringUpper($char)
	ClipPut($char)
	Send('+{ins}')
EndFunc   ;==>modifier
Func toggle()
	If $toggle Then
		HotKeySet('{ins}')
	Else
		HotKeySet('{ins}', 'modifier')
	EndIf
	$toggle = Not $toggle
	TraySetIcon('modifier_' & $toggle & '.ico')
EndFunc   ;==>toggle

Két ikont is csináltam hozzá:
  modifier_true.ico
  modifier_false.ico


Láng Attila D., 2017.3.19., 02:00:35

AutoIt Best’s Board billentyűzet cseh eszperantó lett myKBD nyelvek programozás számtech szlovák

Nem nehéz?Megoldottam
Egy mosollyal több, egy matektanárral kevesebb

Egy műszaki boltban Kissy azzal tett szert új barátra, hogy jól tud fejben számolni. Úgy látszik, az élet utánozza az irodalmat. Kis feleségem egy ideig homlokráncolva tanulmányozta a Cora akciós katalógusát, aztán átadta nekem azzal, hogy vizsgáljam meg alaposan. Az az érzésem, hogy pontosan ugyanilyeneket találnánk a Cora bármelyik corábbi katalógusában, csak véletlenül most tűnt föl. Sőt az az érzésem is van, hogy ez nem a Cora sajátossága.

Carapelli extra szűz olívaolaj, 500 ml + 250 ml ajándék: 1559 forint (2079 Ft/l).
  Nagyon szép dolog a Corától, hogy fél liter olaj mellé negyed litert ajándékba ad. Igazán rendes dolog. Udvarias és vevőcsalogató. Talán túlságosan is vevőcsalogató. A vevők ugyanis általában nem járnak számológéppel bevásárolni, és gyenge fejszámolók. Ha nem így lenne, akkor elosztanák a 2079 forintot kettővel, és kijönne 1039 és fél forint. Ami a leginkább sem 1559. De akkor mitől lett több 520 forinttal? Ha az olvasó nem tudja a választ, akkor mérhetetlen csalódást okozott, de az olvasó persze tudja a választ. Az esetleg erre tévedő Cora-alkalmazottak kedvéért írom le, hogy ha fél liter 1040 forint, akkor negyed liter 520 forint, vagyis a Cora az ajándékot is úgy kifizetteti, mint a pinty.
  Persze egy huszonnégy oldalas katalógusban becsúszhat egy ilyen számítási hiba, istenkém. Amint a mondás tartja, szuvenír nyihaha ne kukucska protkó, következésképpen pénzért mért nyihaha igenis kukucska protkó, tehát lássuk tovább.

Kitekat macskaeledel, 10 + 2 db ajándék, 10·100 g + 2·100 g: 879 Ft (732 Ft/kg). Ez most egy kicsit bonyolultabb, de a részletes magyarázat ellenére kihámozható, hogy tizenkétszer száz gramm, vagyis 1200 gramm van a csomagban. Ha egy kiló 732 Ft, akkor 1,2 kiló az annyi mint 878 forint negyven fillér. És nini: pont ennyiért adják, sőt még fölfelé is kerekítették a negyven fillért, egy egész forintra, pedig azt lefelé illett volna. De akkor hol van az ajándék?
  Ha tízszer száz grammot, vagyis egy kilót kell kifizetni, akkor kristálytisztán ott van az ár: 732 forint. Hiszen egy kilót veszünk, csak kapunk mellé ajándékba még húsz dekát. Az olvasónak nem ennyi jött ki? Ha nem, akkor az olvasó jól felelt, tovább dolgozhat a Coránál.

Ariel mosógél-koncentrátum, 851 ml + 128 ml ajándék: 1099 Ft (1123 Ft/l).
  Itt se ússzuk meg komoly számolgatás nélkül. Először is derítsük ki, mennyi nedű van a palackban. 851 + 128 = 979 ml, ennyi a flakon tartalma. Érdemes kiszámolni, hány százaléka a 128 ml a 979 ml-nek. Tizenhárom százaléka, márpedig a flakonra az van írva, hogy 15% GRATIS. Valahol kiloptak két százalékot a zsebünkből, márpedig az azért 22 forint 46 fillért ér.
  De ez nem baj, mert a többit is kilopták. Ha egy liter 1123 forint, akkor 979 milliliter hány forint? A helyes válasz természetesen 1099 forint, amint azt az olvasó kezdettől fogva sejtette. Megint jön a kérdés, hogy hol van a 128 milliliter ajándék. Remélhetőleg beleöntik a flakon mellé a bevásárlókocsiba, mert a 851 milliliter, az bizony csak 956 forint.

Pepsi Cola, Mirinda, 7 up szénsavas üdítőital, 2,5 l, amiből 0,5 l ajándék: 299 Ft (120 Ft/l).
  Hát bizony ez se jön ki. Mert ha 2,5 literből 0,5 liter ajándék, akkor 2 litert kell kifizetni. De ha 2 litert kell kifizetni és egy liter 120 forint, akkor az bizony 240 forint. A 299 forint, az a 2,5 liter ára, amiből előzékenyen levettek egy forintot, a mostanra kötelezővé vált, egyébként ezeréves trükk jegyében, hogy a háromszáz forintot el lehet maszkírozni „kétszázvalamennyi forinttá”, ha elveszünk belőle egy forintot.

Négy tanulságot is látok a dologban – és hangsúlyozni szeretném, hogy ez csak egyetlen katalógusból van, a Cora november 19-étől december 6-áig érvényes akciós katalógusából, és ott is csak azokat az árukat vizsgáltuk meg, ahol szerepel az ajándék megjelölés.
  Az első tanulság az, hogy a Corában jobb tartózkodni számológépek vásárlásától. Könnyen meglehet, hogy a Corában árult számológépen 2,5 – 0,5 = 2,5 vagy 732 = 897. Jobb nem kockáztatni.
  A másik tanulság akkor érvényes, ha az első tévesnek bizonyul, mert a Corában árult számológépek igenis jól tudják a matematikát. A Corában vásárolni elég maszatos dolog. Az ember gyanútlanul bevásárol, aztán a pénztárban beleöntenek a kosarába 250 ml olívaolajat (extra szüzet), 200 gramm Kitekat macskaeledelt, 128 ml Ariel mosógél-koncentrátumot és fél liter kólát ajándékba, és csíkot húz maga után.
  A harmadik tanulság az, hogy ha egy matektanár elveszti az állását, biztos, hogy a Corában nem tud elhelyezkedni.
  A negyedik tanulság ajándék. Nem is kapja meg az olvasó!


Láng Attila D., 2009.11.17.

tagpage

RomenratSokszínű kütyüvilág
Meghalt Pozsgay Imre

Sose írtam nekrológot politikusról, de rácsábítottak, hogy mégis tegyem meg, úgyhogy el is fogom bliccelni. Magáról Pozsgayról – mit írjak? Amit tett és amiről ismert volt, azt mind leírták százszor; most, hogy meghalt, még ezerszer le fogják írni. Semmi kedvem végigkutatni, hogy milyen tisztségeket töltött be, amik többségének amúgy se volt sok értelme, régen főkamarás volt meg királyi főpecsétőr, később lett a Központi Bizottság Végrehajtó Bizottságának titkára, de mind arról szól, hogy vannak emberek, akik nem bírják ki, ha csak úgy szimplán van egy nevük, muszáj mindenfélét odabiggyeszteni mögé. Csak úgy simán fölnyalni a nagy pénzt unalmas. Vagy mit tudom én, mi a baj vele, sose voltak se címeim, se pénzem.
  Arról sem írok, hogy Gyurica órásmesternek megint igaza volt, mert hát minek, ezt is mindenki tudja. A Tomóceusz Katatikik és a szolgáik is meghalnak egyszer. Pozsgay kiszolgálta Kádárt, kiszolgálta Orbánt, de meghalt, ahogy közel harminc évvel korábban Kádár is meghalt, és ahogy az Etyeki-dombság Géniuszát is elragadja majd egyszer az aranyszárnyú turul, nyergében Csaba királyfival (vagy ki tudja, hova kalandozik még addig a legendárium).
  A kisebb-nagyobb Tomóceusz Katatikiknek és főembereiknek néha alkalmuk van átgondolni, hogy volt-e értelme annak szentelni az életüket, aminek. Hitlernek például lett volna, de nem tette; főemberei közül Göbbelsről tudom konkrétan, hogy ő sem, mind a síriglen hűséges volt és rendíthetetlen. Ami amúgy a privát magánügye lett volna, ha nem gyilkolja meg emiatt a gyerekeit. Sztálinról sose fogjuk megtudni, hogy amikor magatehetetlenül feküdt, volt-e annyira öntudatánál, hogy megbánja legalább azt az egy döntését, hogy senki nem léphet a szobájába és nem veheti észre, hogy a nagy tanító agyvérezve van.
  Mit tudom én, hogy Pozsgaynak hogyan teltek utolsó órái vagy hónapjai, belátta-e, hogy a két Kádár közül legalább az egyiket nem kellett volna szolgálni, vagy azt legalább, hogy Orbán nem új vezető, csak Kádár tulkuja – de voltaképpen nem mindegy? Akkor talán nem hal meg?
  Soha egyetlen ilyen rézevő fővezér nem fogja belátni, hogy azért születtünk, hogy éljünk, és azzal az idővel, amit mások megnyomorításával töltünk, magunkat is megrövidítjük. Akkor nem mennének rézevő fővezérnek, mert belátnák, hogy érdekesebb dolog is van annál, mint állni a dísztribünön a kurva hidegben és nézni, amint elvonulnak a csapatok, egyszerre csattannak a bakancsok, egyszerre lendülnek a tisztelgő kezek, egyszerre kívánják az egész hajcihőt velünk együtt a picsába. Persze mit tudom én, lehet, hogy Pozsgay sose állt semmilyen dísztribünön, egy nekrológhoz össze kell keresni mindenféle adatot, de én nem keresgélek semmit, mert ez nem nekrológ. Mit írnék nekrológot egy Pozsgay Imréről? Lehet, hogy a kormány fogja temetni, katonai dísztiszteletparádé, sortűz, nyársaltjancsik koszorúval, és akkor mi van? Kormánytemetés, nagy kaland. Astrid Lindgren temetésén ott volt az egész királyi család és a miniszterelnök, minden díszkatonai díszugrálás nélkül a lehető legközelebb került egy állami temetéshez, de jobb lenne nemzeti temetésnek nevezni. Akit egy ország szeret, az ilyet kap. Victor Hugo temetésére kétmillió ember ment el, Édith Piaf temetésén megállt Párizs forgalma. Pozsgay? Meghalt, eltemetik, kész, a jövő héten a kutya nem fog emlékezni rá, mármint a családján kívül. Onnan tudom, hogy már évtizedek óta nem emlékszik rá a kutya se, pedig mostanáig életben volt, sőt tevékenykedett. Valami politikus a pártállami időkből, miniszter vagy pártfunkci, ki tudja. Ki tartja ezeket számon? Hát ki volt Paksi József meg Lipták Lajos, azon kívül, hogy gyerekkoromban két utcanév Újpesten? Paksi kvázi nem volt senki, annak alapján, amit a Wikipédiában találtam róla, Perényi Zsigmondot, az utca jelenlegi névadóját meg még azonosítani se lehet, kilencen vannak ezen a néven. Szóval az is mindegy, hogy melyik rezsim nevez el utcát az emberről, ettől még nem fognak emlékezni rá, ha egyébként nem tennék. Ezért fölösleges bármit elnevezni ismeretlen emberekről (lásd még Moldova kalandját Erka Gyulával). Ismertekről meg azért fölösleges, mert úgyis emlékezni fognak rájuk. Egyáltalán nem kellene elnevezni semmit emberekről. (Jó, Alisza Szeleznyova lehet kivétel.)
  Pozsgay? Tökmindegy, hogy elneveznek-e róla bármit is. Az ország rég elfelejtette, a politikáriusok nem számítanak, egyébként ők is elfelejtik pillanat alatt. Ezért nem írtam nekrológot. Minek? Kritikát sem írtam az életművéről. Azt is minek? A lapoknál persze vannak emberek, akiket azért fizetnek, hogy másoljanak össze pár bekezdést a lexikonokból, ők ezt majd megteszik, de cikket Pozsgayról – minek? Kiről?
  Ezért nem írtam róla semmit, ez a cikk nem is létezik, az olvasó csak egy lepke, aki engem álmodik.
  Persze nyugodjék, meg minden.

A cikk a Huppán is megjelent.


Láng Attila D., 2016.3.25., 21:24:05

Az ötödik pecsét Csaba királyfi Erka Gyula Göbbels‚ Josef Gyurica Miklós Hitler‚ Adolf Hugo‚ Victor Kádár János kommunista Lindgren‚ Astrid Lipták Lajos Moldova György Orbán Viktor Paksi József Perényi Zsigmond Piaf‚ Édith politika Pozsgay Imre Szeleznyova‚ Alisza Sztálin‚ Joszif Tomóceusz Katatiki

Általános iskolás biológiaRetró modern adminokkal
Eladtam egy könyvet

Huszonnégy év után talán itt is volt az ideje. Jött egy pénzösszeg egy barátomtól, megkérdeztem, mire föl. Azt mondta, vett egy példányt a Kissyből. De mondom, hát hiszen ott van fönn a szerveren ingyen, ő is onnan olvasta. Válasza: „az író hülyesége nem mentesít a fizetési kötelezettség alól”.
  A PayPalra jött egyébként a pénz. Adománygomb legfelül középen…


Láng Attila D., 2016.1.30., 16:27:02

irodalom Kissy

Kissy 23.Az Emné Esilonák
Ha bejön a szobámba

Luca hasznos tippjei révén úgy esett, hogy interjút adtam a 168 órának. Külföldi olvasóink kedvéért következik az egész cikk, eredetiben.
  habejon1.jpg
habejon2.jpg


Láng Attila D., 2016.6.2., 21:02:51

168 óra gyerekbántalmazás

A gyermekblansírozás természetrajzaMindig belehibázok valamibe


korábbi cikkek >>