Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Bloglottó

Ez az oldal a blog sorsolásos változata. Öt véletlenszerűen kiválasztott cikkünk jelenik meg minden alkalommal. Ha az oldal alján levő lapozót használja az olvasó, mindig újabb öt cikket sorsolunk ki.Együtt élünk vele

„…akik valamilyen fogyatékossággal élnek együtt”, mondja a tévéhíradó tökmindegy, melyik riportere a fogyatékos mikulásokról szóló tudósításban.
  Van tehát Jenőke és van a fogyatékossága, ezek ketten élnek együtt, időnként veszekszenek, de amúgy megvannak. Hol az egyik megy bevásárolni, hol a másik.
  Most már tényleg az jön, hogy fogyatékosság társaságában. De mit várjunk riporterektől, akik nem élnek együtt a saját agyukkal?


Láng Attila D., 2008.12.3.

! bikkfa fogyatékosok nyelvészet

Címlet, birka, ötvennégySzaknyelven szólva hullámot vetett
Legsikeresebb irodalmi művem

Már tudom, melyik művem aratta eddig a legnagyobb sikert – könnyen lehet, hogy egy nap ez a mű áll majd kőbe vésve a Láng Attila Dávid sugárút bronztábláján. Most jelent meg vagy tizedszer a Mozgilistán. 1999 körül ihlettem, és így szól:

Ha a cápa a tenyeredből eszik – a lábadból is fog.


Láng Attila D., 2008.4.14.

irodalom

A Demonstráció KoraNem ember, csak nő
Szolgáltatói hivatal

Csörög a telefon, alkalmatlan időpontban. Muksi van benne a már nem hívják Matávnak cégtől, tájékoztat, hogy már van net. Mondom, és? Hát hogy hibát jelentettünk be, és a hibát elhárították. De uram – mondom neki –, ez hetekkel ezelőtt volt! Erre néz rám a telefonból szemrehányó hangon, ki a faszt érdekel, hogy mi mikor volt, nekem kiadták a parancsot, hogy hívjam magát föl, hát fölhívom és elkajdácsolom a beprogramozott szöveget, a kurva istenit, hogy miért nincs valami tisztességes munkám – ez van a hangjában, amint közli, hogy a munkalapon tizennegyedike áll, de ő most kapta. Megköszönöm a felvilágosítást és letesszük.
  Esengek. Ha nem hárították volna el a hibát két hét alatt, akkor már rég nem állnánk szerződésben. Ha meg elhárították, akkor azért fizetek elő, hogy használjam, tehát használom, tehát abszolúte fölösleges engem tájékoztatni. A hócipőm van tele azzal, hogy állandóan tájékoztatnak mindenről, amire semmi szükségem.
  Azzal pedig pláne tele van a hócipőm, hogy ezeknél senki nem olvasta Parkinsont. Mert ő világosan megmondta, hogy egy hivatalban az akta a fontos, hogy az ügyintéző felmutathassa, hogy a döntése a lefektetett szabályokon alapul, egy üzleti vállalkozásnál azonban az akta nem pótolja, hogy az ügyfelet elvesztették, a megrendelést lemondták.
  A szolgáltatói hivatalban igenis pótolja. Mindenkit csak az érdekel, hogy a kapott parancsokat végrehajtsa és föl tudja mutatni, hogy végrehajtotta. Hogy eközben a vásárlót hülyeségekkel zaklatják, az nem érdekes.


Láng Attila D., 2010.2.1.

fogyasztóvédelem Matáv Parkinson‚ C. N. távközlés telefon ügyintézés

MacskatükörKampány
Krisz születésnapi ajándéka

Ma van a negyvenegyedik születésnapja, és úgy gondoltam, ez lesz az alkalmas pillanat, hogy bejelentsem: elkészült A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára. Mind a négy kötet be van szkennelve és harminchét DJVU file-ban olvasható. Még a Palmomban is benne van.
  Krisznek szívügye volt a TESZ, mert szerettem volna, ha megvan nekem, és ő megszerezte. Rengeteget dolgozott velem a szkennelésen, amíg tudott – nem sokáig tudott.
  Most kész, majdnem három és fél évbe telt, mert hol az én, hol Krisz betegsége miatt nem tudtuk csinálni, és kétszer el is dobtuk a már meglevő részt, mert nem volt jó a minőség.
  Egy szócikket elkészítettem születésnapi ajándékul szövegesen is. Logikus választás volt, hogy melyiket.

béka 1295: „Terram nostram Bekafolo circumiacentem” hn. (OklSz.); 1308; ? Bykato hn. (Csánki 2: 241); 1315/1339: Begas tow sz. hn. (Györffy 1: 767); 1395 k.: „rana: beka” (BesztSzj. 1108.); — bíka (MTSz.); bëkán gr., bikán gr. (ÚMTsz.). J: 1. 1295: ’brekegő hangot adó kisebb kétéltű állat; Frosch’ # (l. fent); 2. 1577: ’daganat; Geschwulst’ (OrvK. 122); 3. 1863: ’gyerek; Kind | süldőlány; Backfisch’ (Kriza: Vadr. 366); 4. 1886: ’ugráló játékröppentyű; springender Feuerwerkskörper’ (Rákosi V.: Verőfény 10: NSz.); 5. 1893: ’felső karizom; Bizeps’ (MTSz).
    Valószínűleg ótörök eredetű; vö.: Kāšγ. baqa ’béka’, baqačuq ’kis béka; karizom’; oszm. bağa; tat. baka; kirg. baka; jak. baγa: ’béka’; hasonló szók más török nyelvekben is. Megfelelői a mongol nyelvekben is; vö.: mong. baqa (NyK. 49: 196); burj. baχa: ’ua.’. A törökben feltehetőleg hangutánzó eredetű, a béka brekegését adja vissza. — A magyarba került török alak *baka lehetett, amelyből a toldalékos *bakát, *bakák stb. alakokban elhasonulással *bëkát, *bëkák > békát, békák lett, s innen vonódhatott el a béka alapalak. E feltevés azonban nem teljesen meggyőző. — 2. jelentése azon a más népeknél is ismert népi hiedelmen alapulhat, hogy a betegségek állatok útján is bekerülhetnek a szervezetbe; vö. rák, torokgyík. 3., 4. és 5. jelentése bizonyos külső hasonlóságon alapuló jelentésátvitel eredménye. A korábbi kutatóktól ide vont 1138/1329: Bekapatak (vö. Jern. 12) hibás olvasat eredménye.
    Vámbéry: NyK. 8: 130, MEr. 219; Budenz: NyK. 10: 77; Kúnos: Nyr. 13: 368; Munkácsi: Ethn. 4: 296, 6: 69; Gombocz: MNy. 1: 422, 3: 62 ⊗, BTLw. 42 ⊗, NytudÉrt. 24. sz. 19; Horger: MNy. 8: 450 ⊗, 10: 10; EtSz. ⊗; Magyary-Kossa: MNy. 23: 187; Ligeti: NyK. 49: 196, 211; Németh: KCsA. 1. Kieg. 528, MNy. 38: 9; SzófSz. — Vö. béka-, kecskebéka, teknősbéka.
  


Láng Attila D., 2010.7.14.

! béka etimológia Krisz szkennelés TESZ

Portugália egy városUtálok filmet vágni
Rádióbeszélgetés

Végighallgattam Anoni Mara és Parászka Boróka beszélgetését, és egyetlen pozitív gondolatra jutottam: milyen klassz, hogy ez a félórás beszélgetés valóságos katalógusa mindazon kérdéseknek, tárgyköröknek és problémáknak, amikről eddig Marával és barátaival beszélgettünk, úgyszólván bármit meg lehet benne találni, ami eddig elhangzott.
  A többi gondolatom nem pozitív. Lassan egyéves a Beszélj róla projekt, de Mara még mindig azt mondja, hogy a társadalom elutasító, inkább szőnyeg alá söpörné a problémát – és nem gondolom, hogy Mara téved. Persze mit várhatnánk egy darab honlaptól, amit alkalmanként vagy rendszeresen legfeljebb néhány tízezer ember olvas? Akit vagy akinek családtagját bántalmazták, az esetleg visszajár, de ő már egyébként is tud a problémáról. Akinek nem inge, az meg esetleg egyszer rákattint egy valahol látott linkre, száját tátja, ledöbben, megrázza a fejét, hátha kimegy a füléből a probléma, és nem jön vissza többé. Nem mondja el másoknak, az emberek nem szokták újságolni, hogy képzeld, mit olvastam a neten. Talán-talán továbbadja a linket a Facebookon, de inkább nem, mint igen.
  Most, hogy a szigetszentmiklósi szörnyszülők perében olyan ítélet született, ami jószerivel felér annak kimondásával, hogy gyerekek szexuális bántalmazása márpedig nem létezik, különösen aktuális azon töprengeni, hogy mit tehetnénk ez ellen. Inkluzív többesben, mert hát én is feladatomnak tekintem ezt, lassan nyolc éve dolgozunk ezen… hát mit mondjak, nem lettem okos. Persze, én írogatok cikkeket, az emberek olvasgatják őket, nem sokan, anno cicmic még botránykrónika korunkban óriási volt az olvasottságunk, aztán lassan lecsökkent, ma egy-egy új cikket ritkán olvas száz ember – voltaképpen ez nem is lenne baj, ekkorák vagyunk, hát ekkorák vagyunk. A minőség számít, nem a mennyiség.
  De a Kissy nem fogja megoldani a problémát. Nemcsak azért, mert ezt a problémát semmilyen regény nem tudja megoldani, általában az élet problémáinak megoldására regények nem alkalmasak, hanem azért is, mert nagyon kicsi lesz az olvasottsága. Senkinek nincs türelme egy ekkora könyvet végigolvasni, legfeljebb néhány irodalommániásnak, de van egy olyan érzésem, hogy azok egyébként is tudtak már a problémáról, éppen mert irodalommániások. Papíron – szerintem papíron az életben nem fog megjelenni, nincs az a kiadó, aki ekkora könyvet ma Magyarországon megengedhetne magának, elnézést az alliterációért, ez képtelenség, senki nem venne meg egy ki tudja, hány kötetes ifjúsági regényt. Főleg hogy pedofilokról szól.
  Már törpöltem néha azon, hogy lehetne írni egy másik regényt, ami kevésbé terjedelmes, ha már a Kissy akkora, amekkora – nekem ott egy történetet kell elbeszélnem, nem tehetek róla, hogy az ennyi ideig tart. Egy másik regényt, aminek szintén köze van a gyerekek szexuális bántalmazásához, de egyelőre ennél a puszta gondolatnál többre nem jutottam. Én ugye eleve ifjúsági regényekben gondolkodom, mármost a Kissynél is elég nagy probléma, hogyan öntsük ifjúságiregény-köntösbe azt, ami zajlik. Szerintem nagyjából sikerült, de ha egy célzottabb regényt írnék, abban közelebb kell menni a dologhoz, miközben ifjúsági regény vagyunk – e pillanatban el nem tudom képzelni, hogy az hogy működne.
  Azért is érzem fontosnak, hogy ifjúsági regény legyen, mert szerintem nem a szülők figyelmét kell fölhívni arra, hogy létezik abúzus. 1. Az ő figyelmük már valamelyest felhívódott, a Beszélj róla! olvasói felnőttek, a rádióbeszélgetést felnőttek hallgatták, Mara könyvét felnőttek olvasták stb. 2. Nagyon sok esetben éppen a szülő a bántalmazó, az ő figyelmüket végképp nincs mire fölhívni. 3. Bizonyára el lehetne érni némi javulást azzal is, ha a felnőttek tudnák, hogy mire kell odafigyelni a gyerekeik és mások gyerekeinek viselkedésében, de szerintem még ennél is többet azzal, ha a gyerekek tudnák, hogy mire kell odafigyelni a felnőttek és a nagyobb gyerekek viselkedésében. Kissyéket is arra kértem, hogy amennyire csak lehet, inkább ante flagranti kapják el a shindyket, hogy a gyerekek sértetlenek maradjanak. Bennem lehet a hiba, még epizódszereplőt se szívesen kínzok.
  Ha viszont lenne olyan regény, ami gyerekeknek van írva, de tényleg magáról a szexuális abúzusról beszél, és megtalálható lenne a könyvtárakban, könyvesboltokban, esély lenne, hogy a gyerekek hozzájutnának, akkor némelyik gyerek esetleg felismerné benne a saját sorsát, és rájönne, hogy mit kell tennie.
  Persze tudom: írjam meg, aztán majd meglátjuk. Sajnos ez nem ilyen egyszerű, de érdemes eltörpengeni róla.


Láng Attila D., 2015.2.26.

! Anoni Mara Társaság irodalom Kissy pedofil

Új nő az életembenMaceratívusz


korábbi cikkek >>