Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Megtaláltam Silenit

Nyilván furcsán hangzik, hogy Sileni mindmostanáig nem volt meg, miközben két művéből összesen tizenhárom idézet már benne van a könyvben. Meglehetősen sokat tudok már arról, hogyan jellemezte Ninda életművét („Az benne a különleges, hogy nincs benne semmi különleges. Olyan, mint bármelyikünk. Ha én születek előbb, talán ő ír életrajzot rólam.” – Ninda élete, 84.), s közben valóságos emlékművet emel neki még életében („Látszólag egy diplomáciai botránnyal került először a Galaxis fő érverésébe. Pedig dehogy. Mindig ott volt, amióta él. Ő a Galaxis fő érverése. Szerintem a Galaxis azért jött létre százötvenmilliárd évvel ezelőtt, hogy Ninda megszülethessen. Hogy ő csak egy közönséges átlagember? Hát éppen erről beszélek.” – ugyanott, 92.). A naplójában pedig dokumentálta, mi történik Nindával egy bizonyos időszakban, amelynek hosszát még nem tudom, de legalább ötszázkilencven év. („Tegnap elmentünk az Aulang Laipra, a 4-tabe elemi iskolába, ahol megkezdte tanulmányait. Persze minden gyerek ismerte. Sokat beszélgettünk velük. Azt mondta, egészen olyan volt, mint amikor először járt itt.” – Naplóm Nindával, 44 117. saurgéman.)
  De őróla magáról még nem tudtam semmit. S most egyszer csak megtaláltam. Tokióban! Vörös haja van, magas fordulatszámon pörög, excentrikus, nem egészen kavaii, de nem is egészen komplett, és erősen kompenzál. Az anyja halálát, a kisiklott életét, a magányosságát, az apja iránti gyűlöletét egy felületes kvázi-létformába fojtja, de ez nem a sajátja, ennél ő sokkal igazibb. De hát mit magyarázok, mindenki látta a filmet, én most néztem meg legalább negyedszer.
  hiroszuerjoko.jpg
  Akkor most állítunk az időn, hogy annyi idős legyen, mint Sileni (még nem tudom, hogy az mennyi, szóval igazából az nem most lesz). Ezzel lekerül róla ez a kvázi-kavaii máz, mert az úgyis csak erre az életszakaszra jellemző nála, és így már nem kompenzál. A külsőségek is változni fognak, eleve elvisszük egy másik kultúrába, bár még nem tudom, hogy az melyik lesz, de arra jöttem rá, hogy Sileni nem a Testvériségben született, Ninda máshol találkozott vele. Őszintén bevallva mindmáig abban a hitben voltam, hogy Sileni Ninda unokája. Ez okozott némi gondot, mert akkor kettejük között van egy nemzedék, és hogy kicsoda Ninda gyereke, arról nem tudtam semmit, aztán ma rájöttem, hogy egy fenét. Dehogyis az unokája. Nincs is közöttük vérrokonság.
  Sileni tagja lesz a csoportnak, s Ninda életrajzának megörökítésében is oroszlánrészt vállal, ezért nagyon fontos szerep vár rá. De hogy mikor léphet színre, azt nem tudom. Ninda száztizenkilencedik évében jár, becslés szerint.

„Egyszer megkérdeztem tőle, milyen volt egy ismeretlen világba lépni. Megcsóválta a fejét és azt felelte: Nem értettél meg semmit. Nem a világ ismeretlen, hanem önmagunk.” (Ninda élete, 165.)


Láng Attila D., 2019.7.10., 04:36:35

Hiroszue Rjóko Ninda Sileni Wasabi – Mar‚ mint a mustár

Limelullí Első EposzaLáng Attila D. blogja
Limelullí Első Eposza

Nem tudta senki, ki volt ő,
nem tudta senki, miért.
Nem tudta senki, honnan jött,
nem tudta senki, hová tart.
Nézz a szemébe s meglátod a sorsod,
nézz a szemébe s megismered jövőd.
Nézz a szemébe s hogyha túléled,
már nincs mitől félned – többé soha.

Ezt Vahule Ílu írta. Részlet Limelullí Első Eposzából. Az ősi szúni nyelven írta, és én fordítottam le. Azzal az eljárással, hogy megírtam magyarul. Limelullíról még csak annyit tudok, hogy valami olyasféle különleges nőnemű lény, mint maga Ninda, nyilván fiktív, mármint Vahule Ílu találta ki, és amúgy a neve ennek a dalnak a címe, meg egy kis játék a betűkkel. Vahule Ílu neve is észt szóból van, az meg ebből a dalból, és ha félrehallottam, őt akkor is így hívják. Nem tudok én ötven szót se észtül.
  És közben rájöttem, hogy eszméletlenül fantasztikus lenne igaziból megírni mindazokat a műveket, amikből a Nindában idézet van. Ez jelenleg öt szerzőnek (Ninda, Lí-Nindaran, Sileni, Szinensi és Aini) összesen tizenegy műve, és ugyanennyi kötet az Ílgaszaumiból. Csak persze maga a Ninda is óriási (most értük el egy Vavyan Fable-kötet, a Halálnak halálával terjedelmét, és még mindig csak a harmadik fejezetben járunk), és mire a végére érünk, lesznek azok a művek négyszer-ötször ennyien is. És persze jó terjedelmesek, a Gondolatokból, amit Lí-Nindaran írt, a 813. sómirból is van idézet („Minden kérdésben, amit felteszünk, ott rejlik egy másik kérdés: az, hogy miért kérdeztük éppen ezt.”), és nem ez a leghosszabb. Persze mondjuk A fáhaut háborúk története vagy az egész Terra-sóhipun elég unalmas is lenne csak úgy megírni, és ennél még többet számít, hogy a csoport tagjainak műveit ha megírnám se is nem publikálhatom dzserang világokon, de a Testvériség körében sem terjeszthetők, kivéve a Szíanokat. Maga a Ninda sem, természetesen. No meg Aini műveiből nyilván egy mondatot se tudnék megírni, nincs meg a szükséges szaktudásom. Ilyeneket ír: „Nem véletlen, hogy ez a kötet hosszabb, mint Nindáé. Szinensi lélekrajza az M, V és D rindeken egyszerűbb, de az Sz és P rind sajátos mintázatú összetettsége miatt külön figyelmet kell szentelnünk a teljes 4. szintnek.” (Szinensi lélekrajza a csoport számára, bevezető, 2. sómir.)

No de… Limelullí Első Eposza…

Mert hiszen az már meg van írva. Személyesen ismerem Limelullít, akárcsak Nindát. Csak akkor még nem így hívták, ezt a nevet tőlünk kapta abban a szent pillanatban, amikor rájöttem, hogy most (az nc-8 jelzésű sómirnál) van ott a megfelelő brīdis, hogy megszülessen Limelullí Első Eposza. És ha nem lesz hozzá másik brīdis, akkor további részletek nem lehetnek belőle megírva, noha ezzel a nyolc sorral megszületett Limelullí, megszületett az Első Eposza, és provizórikusan a Második és az esetleges Továbbiak is, és megszületett Vahule Ílu, aki nagy költő volt és talán tagja lehetett volna a csoportnak, ha nem évezredekkel ezelőtt él.
  Amúgy a többes igealakok nem felséges többesek, ezt a könyvet egész munkacsoport írja. A Kissyt is együtt írjuk – Krisszel is, hiszen neki végig rajta van a keze nyoma, de Kissyvel és a csapattal meg másokkal is együtt dolgozunk. A Ninda is csapatmunka, a csoport és elsősorban Lýȳ nélkül semmire se mennék. És hát ott van a rengeteg segítőm, a könyv végi köszönetnyilvánításban már lehet vagy nyolcvan név, és még sehol se tartunk.

„Mehetsz a dolgod után, amíg örvényleni nem kezd körülötted az idő. Akkor állj meg, nézz körül, figyelj és gondolkozz. Ne várd meg, hogy elkezdjen lassan aláhullani.” Ez magából az Első Szíanból való, a modern szúni filozófia alapművéből, ami a közeljövőben – – –
  És egy tizennégy éves kamaszlány írta igazából, akinek fogalma sincs, hogy mit alkotott. Honnan lenne? Nekem sincsen.

Jaj, hát elfelejtettem megmondani, miért használtam a brīdist a magyar pillanat helyett. Azért, mert már volt egyszer egy brīdis.


Láng Attila D., 2019.7.2., 04:14:35

Fable‚ Vavyan irodalom Jauna gaisma Laulupesa Limelullí Első Eposza Mēs ar brāli kolosāli Ninda Reide‚ Loreta Tas brīdis

Csókolózó diákokLáng Attila D. blogja
Csókolózó diákok

Továbbfejlesztettem a térképes játékomat. Az új szabályok:
  1. Nem Lettország a világ közepe.
  2. Vagyis dehogynem, de ettől még észre lehet venni más helyeket is.
  A kérdés egy videóból és egy hárombetűs szócskából áll. Hol?

Hát először is a Miina Härma Gümnaasium campusán, amely a Jaan Tõnissoni és a Kooli sarkán van, és elemi iskolát is tartalmaz, vagyis a Dalfészek-gyerekek tényleg járhattak ide akkoriban is. Az iskola 1906-ban jött létre, amikor az észtek elkezdték fölfedezni, hogy ők nem németek, és észt nyelvű közoktatást akarnak. A névadó egy hölgy, aki zeneszerző volt, és 1941-ben halt meg, vagyis az iskola eleinte más nevet viselt. Ezt jelenti a kapu fölött az MHG felirat, és Miina Härma szobra is látszik, amikor a kamera vált a második két kislányra.
  Később a Vanemuine Színház kisszínházának lépcsein, ahol „civilben” énekel a nagy csapat gyerek. A gümnásziumtól ez annyi, hogy át kell menni egy téren, aztán a Kastani utcán két sarok a Vanemuise, ott balra fordulni és a második sarok.
  Stella a folyóparton énekel; a folyót a Maps Emajeginek hívja, de ez valami elírás, az helyesen Emajõgi, Anyafolyó. A háta mögött látszik a Kaarsild, az Íves híd, és balra a sárga ház a boltívekkel az egy Hoiu-laenuühistu. Még nem tudom, hogy mi az, pillanat… aha, takarékszövetkezet.
  Vagyis pontosan távolodik a következő helyszíntől, amihez vissza kellene menni a laenuühistuhoz és balra fordulni, ott van a szökőkút, amit körültáncolnak: a neve Suudlevad tudengid, vagyis Csókolózó diákok. Az épületek közül balra a vajszínű ház az egyetem, középen a rózsaszínű, alul piros a városháza. Tartu raekoda. Pár száz méter a sulitól és a kisszínháztól. A felülnézeti képen alul van a városháza, felfelé (a kép szélén túl) a folyó, balra pedig egy nagyon cuki sétálóutca, a Rüütli.
  Stella a következő snittben a Gildi utcán sétál a folyó felé, háta mögött látszik az Ülikooli kohvik (Főiskolai kávézó) felirat, de persze hogy oda honnan került, nem tudjuk, vissza kellett rohannia a folyóparton az ellenkező irányba a Gildi sarkáig, aztán fel három háztömböt és megfordulni.
  Teljesen véletlenül találtam meg az elejéről azt a hallatlanul romantikus kis macskaköves utcát a hulló levelekkel, illetve a Mapsen levelek (és gyerekek) nélkül. Az alul sárga, felül vajszínű épület a Lossi 36-ban van, és ott található a Tartu ülikool sotsiaalteaduste valdkond. (Tartui főiskola társadalomtudományi fakultás.) Az utcácska neve pedig Uppsala. De mire több gyerek is csatlakozik hozzájuk, már nem itt vannak, eltűnik a valdkond épülete, a hátuk mögött egy telegraffitizett házacska van, amin valaki a Redditen észrevette van Gogh arcképét, de nem mondja meg, hol látta. Nyilván szintén valahol a Toomemäe parkban, és ott kell lennie annak a világoskék háznak is, ami előtt a balettlépéseket gyakorolják.
  Egyetlen helyszín maradt ki, egy utcácska, ahol főtáncosuk néhány lépést tesz, és jön egy biciklis férfi, de ezt egyszerűen nincs miről azonosítani.
  Szóval nemcsak eléneklik és eltáncolják Airi Liiva dalát (a címe azt jelenti, Táncos cipők), hanem kis útikönyvet is összeállítanak Tartu városához.


Láng Attila D., 2019.6.26., 01:37:52

Härma‚ Miina Laulupesa Liiva‚ Airi Ristioja‚ Stella Tantsukingad Tartu

A Short Best’s Board TutorialLimelullí Első Eposza
A Short Best’s Board Tutorial

This document was updated 2019.6.25., 22:23:38

What’s Best’s Board?

Simply, the best keyboard for Android tablets and phones, developed by Thon.
  Why? Because

 • you decide how many keys do you want to see on your keyboard, how should they look like, what should they do, and you can change all of these any time, on board of your Android or from your PC,
 • thanks to the Short Swipe Method, it’s faster and more reliable than keyboars based on a different method.

Features

Using Best’s Board, you have

 • a hexagonal grid of buttons, as large as you wish (of course, if you define too many of them and/or you have a small screen, your buttons will be very small, but wasted screen area is nearly none);
 • I mean, several grids of buttons of the same or different sizes;
 • each button has a background color, two functions (when touched and when the finger or stylus is moved on it for a longer distance) and titles written on it;
 • functions may be a character or a string of any length, or switching to another grid;
 • titles written on buttons may contain one or more characters, may be of any color, and may be placed anywhere on the button;
 • of course, full Unicode is supported, both in the characters typed by the buttons and in the titles.

Short Swipe and Other Methods

To enter text on a touchscreen, apps know three methods (each app knows either one of them).

 • The Touch Type Method. Many onscreen keyboards, mostly the older ones work this way: typing BEAR needs four touches. This is simple but slow.
 • The Long Swipe Method. Most newer onscreen keyboards work this way: typing BEAR needs a single swipe, placing your finger on button B then swipe to the other letters, without rising your finger from the screen. This means touching several additional buttons on the way, but the app should recognize the word you want. This is very fast, except when the app fails to recognize your word. This happens frequently to proper nouns and for words of languages where a word may have a lot of forms, and some of them are unknown to the app. And, of course, the app must have a dictionary for your language at the first place. If the app can’t recognize your word you have to delete the wrong word and retry or retype the word by touch-typing. If you notice the mistake, this is slow and annoying. If you don’t notice it, it isn’t slow but very-very annoying later.
 • The Short Swipe Method. This is how Best’s Board works. The letters are arranged in the beehive lattice. You can touch-type. But you also can swipe when your letters are in neighboring places. This may be slower than the Long Swipe Method, but more reliable and flexible since there’s no prediction and no need for prediction. The key factor is the arrangement of the letters. If they are in a pattern where letters which frequently appear together in your language are at neighboring positions, it may be faster than Long Swipe.

Space Travel

Space Travel is a very important feature in Best’s Board. You can define a special kind of a space button which doesn’t type a space character when touched between other buttons, in the middle of a swiping movement. A space character will be typed only when the button is touched at the beginning or the end of the swiping, or when touched alone.
  This increases the number of neighbors a key may have.

Rim Travel

The “rim” is the area at the edge of a button. Its width can be changed in the Settings. It is insensitive to touches when you’re drawing with your finger or stylus between other buttons.

Autospace

Any character may be typed with the “autospace” feature that can add a space either or both before and after the character. This is useful for many punctuation marks. It can remove any space previously being there and thus avoid double spaces.

Forget QWERTY

Computers are using that old arrangement of letters:

Q W E R T Y U I O P
 A S D F G H J K L
 Z X C V B N M

(or a variant of it, like QWERTZ and AZERTY).
  This was inherited from 19th century typewriters and it’s absolutely not the best way to arrange letters on a touchscreen where you “type” with a single finger or stylus. However, nearly all Android keyboard apps insist on QWERTY.
  With Best’s Board, you can design your own layout. You can arrange your letters and other symbols completely freely. See our gallery.

Installing Best’s Board

Best’s Board is a work-in-progress app, so it’s not so easy to install it as with most apps that can be downloaded from the Play Store.

 1. By default, Android devices allow installing apps from the Play Store only. Since Best’s Board is not on Play Store, you need to allow installing apps from “unknown sources” (if you didn’t do it previously). You have to find this option in Settings / Security, or search Google with the brand of your device.
 2. You’ll need a file manager app. There are a lot of them in Play Store. It has to be able to create a folder and unzip a zip.
 3. Download Best’s Board to your Android device and unzip it to a folder.
 4. Tap on app170913.apk (the app). Android will install it. From now on, you can delete app170913.apk to free up space.
 5. Go to Settings and locate the menu where available keyboard apps are located. Add Best’s Board to the list and make it the default entry method. (The actual steps depend on the brand of your device.)
 6. Activate the Settings page of Best’s Board. Set the working directory and load a keyboard file.

Settings

Best’s Board has the following settings:

Show help

Well, this doesn’t work since no one has written the help yet. Sorry.

Use test file instead of main file

Activates a predefined test keyboard with access to the most important things. You can use it for developing your keyboard or for basic use.

File selector

Provides you a file selector list to select the keyboard file you want to use.

Name of working directory

The name of the folder the previous file selector should work in.

Name of descriptor file

You can enter a keyboard file here, instead of selecting it.

File selector
Name of descriptor test file

At these lines, you can change the predefined test keyboard, too.

Force reload of descriptor file

You can reload your keyboard file after modifying it.

Force copy of sample files to working directory

Copies the sample files shipped with the app (inside the apk file) to the working folder.

Hide upper part
Hide lower part

These options tell Best’s Board to hide the small triangles left unused on the top and the bottom edge of the keyboard, respectively. If you switch both on and cover all of your layout with buttons, the screen area used by Best’s Board will be 100% used.

Screen height ratio, which can be occupied by the layout

Specifies (in thousandths) the amount of your screen that may be covered by Best’s Board.

Vertical offset, if non-wide layout is displayed in landscape view

Shifts the layout to the right if it’s too small.

Ratio of buttons’ outer rim

The amount of the area on each button handled as the outer rim.

Monitor row

Adds a row below the keyboard to display information. Currently, it provides access to a writing speedometer only. By touching this area you can switch to the test keyboard, too.

The Coat Language

With Best’s Board, you can create your own keyboard layouts. But there’s no editor or designer app (and there won’t be any until someone takes the effort to create one). To design a layout, you need to write a text file that’s somewhat similar to a program. To do so, you have to use the Coat Language. We call it Coat because it’s full of buttons.
  A complete language description is beyond the reach of this little tutorial. Best’s Board was in use by Thon and Attila for years and still kept unpublished, because we didn’t have the time and energy to create a full documentation. Sorry.

Beginning

Start a text editor (even on your Android device; if you’re editing on a different computer you’ll need to transfer your file to the device later). Begin typing in an empty document.
  Any line starting with a ; is a comment.
  The first line which isn’t a comment must read

coat (1000)

This lets Best’s Board know this is a keyboard file.

Adding a Layout

A layout is the set of buttons visible at the same time.
  Copy this line in your Coat:

ADDLAYOUT (ID mylayout START HALFCOLUMNS 20 ROWS 4 ALIGN EVENS TURNOFF (CAPS) ASBOARD COLOR 0c808080)

It doesn’t count if you enter it as a single line or several ones.
  Let’s take it apart and discover what is what.
  ADDLAYOUT is a command that adds a layout with the properties following in () parentheses. There needs to be an ID which is now “mylayout” but can be any word. You’re going to refer to the layout by this name.
  START means this layout is the default when Best’s Board is started. You can have a lot of layouts in a Coat file but only one can be the default.
  HALFCOLUMNS (followed by a number) tells the width of the layout, counted in half buttons. On a hexagonal lattice, it’s easier to count this way. 20 means there will be alternating rows with 10 full buttons and with 11 buttons, of which the leftmost and the rightmost one is half the size. This setting will determine the size of the buttons. The more buttons you have in a row, the smaller they will be.
  ROWS tells the number of rows of buttons. You can have as many of them as you wish, but of course, the more rows you have (with the same button size), the larger part of your screen to be covered.
  ALIGN EVENS means that the button in the top left corner will be a half size one. ALIGN ODDS means this one will be a full size one.
  TURNOFF (CAPS) turns the Caps Lock off when switching to this keyboard.
  ASBOARD to be discussed later.
  COLOR tells the color of the unused area of the layout, outside any button.

Colors

When specifying the color of something, you have to type COLOR and either

 • 0c and a color code in hexadecimal RGB (for example, 0cff8000 is an orange color)
 • 0n and a Visibone color code (for example, 0nr means red)

Variables

If you need something several times in your Coat (e.g., a color or a block), you can define it as a variable and refer to it just by a name. To do so, type

LET (name something)

The name is a single word. The “something” is anything that has a meaning in Coat, even a complex structure.

Buttons

Buttons are the most important things in Coat. Definition of a button looks like:

BUTTON (TEXT 'a' COLOR 0ny ADDTITLE (COLOR 0nk))

This defines a button that types a letter a. It has a yellow background (0ny means yellow) and a black title color (0nk means black). Anything in a pair of () parentheses after ADDTITLE refers to a title. The text of the title isn’t specified; this means the main text (the letter a) will appear.
  You can display a different text than the one typed:

BUTTON (TEXT 'a' COLOR 0ny ADDTITLE (TEXT 'x' COLOR 0nk))

This button will wear a letter x on it but type a letter a.
  You can also add several titles by repeating the ADDTITLE part. To relocate them on the surface of the button, type XOFFSET and/or YOFFSET followed by a number which tells the amount the title should be moved to. 1000 means the edge of the button.

Strings

You can use the single quote ' character for specifying single characters to be typed or displayed. For strings of two or more characters, you must use the double quotes ".

Special Buttons

Instead of the word BUTTON, you can use different words (all the parameters are the same).
  SPACETRAVEL creates a “travelling space” (see above).
  ENTER creates an Enter key which can listen to Android system messages and display a different title for different contexts. To change the titles, add a separate command SHOWTITLES (ENTERTEXT "something" …). Additional titles include GOTEXT, SEARCHTEXT, SENDTEXT, PREVTEXT, NEXTTEXT, DONETEXT, NONETEXT and UNKNOWNTEXT.
  META (CAPS …) is the Shift key for uppercase letters. For a Shift key that turns, say, digits to punctuation marks, see Switches.
  BUTTON (SETTINGS …) invokes the Settings screen.
  BUTTON (RELOAD …) reloads the Coat file.

Switches

Switching to another layout is done by a button defined this way:

SWITCH (BOARD id_of_layout LOCK …)

Specify the ID of the layout you want to switch to (defined in the ADDLAYOUT command). If LOCK is added, the layout will remain active until you switch to another layout. (Make sure to add a way to get back.) Without LOCK, you’ll return to the previous layout after a keypress.

Blocks

Buttons are arranged into blocks. A block is defined by a command

LET (block_id (BLOCK (contents_of_the_block)))

It can contain two kinds of commands: those that create a button (BUTTON, SWITCH etc.) and commands for placement.
  The LET command doesn’t display the block. Just defines it by the name you assign to it. To display it, you have to put it on a layout, by specifying a coordinate pair for the first button of the block. Placement commands inside the block relocate following buttons. You can use as many placement commands before a button as you wish.
  Placement commands include:
  R (right) – this is the default. If a button is defined after another one with no placement command, the second one will be to the right from the first one.
  L (left)
  UL (up left)
  UR (up right)
  DL (down left)
  DR (down right)
  SKIP number – skips the given number of places to the right (if the number is negative, to the left)
  CRL (carriage return left) – goes to the first place of the next row, to the half place if there’s a half place there
  CRR (carriage return right) – goes to the first full-size place of the next row

Assembling Layouts

Having at least one layout and one block defined, you need to put the block(s) on your layout.

DEFAULT (BLOCK (LAYOUT layout_id))

tells Best’s Board the following commands will work with the layout given, then

BLOCK (block_id ROW number COLUMN number)

will place the block on the layout, starting with the coordinates given. Top row and leftmost positions are numbered 1.

Modifiers

A modifier is a special button that modifies the character before the cursor. This way you can type characters without assigning them an own button. You can have as many modifiers as you wish.
  To have a modifier, you have to define it and put it on a button. To define a modifier, use

ADDMODIFY (ID modifier_id ROLLS (list))

The list looks like this:

"aáàâä" "eĕȇ" "sß" 

You can have any number of such elements (“rolls”), and any of them can be of any length. Use double quotes " since these are strings of several characters. When the modifier button is pressed, Best’s Board looks for the character before the cursor. If it’s found in a roll, it will be replaced by the next character of the same roll. So, in this example, if you type a letter e and press the modifier, you’ll see a letter ĕ instead. Pressing the modifier again turns the letter into ȇ, and another press gives back the original e since the roll string is now over. And so on.
  To use your modifier, create a button by

MODIFY (ROLL modifier_id …)

Hint: modifiers aren’t just for diacritics. You can turn any character to any other character. On a small screen, it may be useful to have just a few letters and a modifier that gives access to other letters.


  My Kinesa keyboard, version 58, main layout.


  Kinesa 58, Cyrillic layout.


  Kinesa 58, Devanagari layout.


  Kinesa 58, Diacritics layout. Buttons with a black letter and a yellow diacritic are modifiers. The title are actually two titles: a yellow letter with a diacritic, superimposed by a black letter with no diacritic.


  Kinesa 58, Symbols layout.


  The keyboard I’m using on my phone at the time. This image shows all five layouts together. Actually, they can be paged by using the arrows at the left. I don’t like it, it needs a lot of paging just to write a word but I didn’t have the time to design another one yet.


  One of my keyboards used in 2015. On some keys, you can see two titles. Colored images are emojis which appear colored on a Samsung tablet.


  The same keyboard a day later, with some modifications.


  A Finnish keyboard demo to show you can have several Space Travel buttons. Here, letters A T E S Ä L O K I N are all direct neighbors of each other.


  A totally unpractical demo just to show how many buttons may a Best’s Board layout have: in this case, 300. On my 8-inch tablet screen, this many are still not too small to be touched with a stylus.


  An experimental English layout (a sketch of course, just letters and the space). I made some swipe demos with it:


  Here you can see what counts as “neighbors”. All the yellow buttons are neighbors of letter I, thanks to the fact the green space button is a Space Travel Button.


  Thanks to Rim Travel, there are even more neighbors. Here, you can see letter S in red. Yellow letters I M P L A and the green space button are its neighbors. Orange buttons D E T are also neighbors by using Space Travel. Green letters G X Y C are neighbors by using Rim Travel. And blue letters N R H W are neighbors by using Space Travel then Rim Travel.


  How to write “table” on this layout. Not very efficient, but things happen.


  How to write “walking”. Two swipes.


  How to write “born”. One swipe if you use Rim Travel; letters U and D aren’t typed because you were swiping on their edges only.


  How to write “bread” using Space Travel twice.


  A Burmese layout demo. (Demo, I mean, it’s completely working but probably not practical for actual use. I can’t make a better one, speaking no Burmese.)


  A 2017 version of Kinesa, with different colors and a few other things also different.


  Same as the above, just redesigned the bottom row and parts on the top.

A simple demo showing myself typing.
  

A demo for swiping techniques.
  


Láng Attila D., 2019.6.20., 16:38:31

Android Best’s Board billentyűzet in English számtech

LaulupesaLáng Attila D. blogja
Laulupesa

Ha tudni szeretnéd, miért a Laulupesa az első, ami egy órán belül benne volt a Nindában, hallgasd meg ezeket, ebben a sorrendben.

„Mehetsz a dolgod után, amíg örvényleni nem kezd körülötted az idő. Akkor állj meg, nézz körül, figyelj és gondolkozz. Ne várd meg, hogy elkezdjen lassan aláhullani.” (Lí-Nindaran: Az Első Szían, 25. sómir.)


Láng Attila D., 2019.6.12., 23:42:21

All‚ Loore Az Első Szían Eesti laps irodalom Käänulised teed Laulupesa Lí-Nindaran Liiva‚ Airi Lumelill Ninda Ootsing‚ Maris Sallo‚ Krislin Tantsukingad zene

Filmekről kiábrándítóanLáng Attila D. blogja


↞korábbi cikkek | újabb cikkek↠

A blog mérete: 1673 cikk, 8153987 betű, 1642945 szó