Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Kaptunk egy tizennégy évest

Vagyis nem. Horváth Kristófnak nem lettünk a gyámjai, mint egy évvel ezelőtt Lorettának. Voltaképpen nem derült ki, hogy a salgótarjáni Aranykalász Gyermeknevelde miért óhajtott minket értesíteni Kristóf viselt dolgairól, azazhogy nem minket, hanem akinek eredetileg a levelet címezték volna, ha a jó helyre küldték volna. De itt van az összes magaviseleti adata, a hiányzásai, az egészségügyi dokumentációja, egy kiskorú összes személyes adata itt van. Mert egy gyermekvédelmi ügyintézőnek titulált pancser elgépelt egy emailcímet. Vagy a jóisten jobban tudja, hogy mit. Lehet, hogy egyszer együtt ittunk a kocsmában, fölírta a címemet, mellette fölírta a másik címet is, és aztán elcserélte. Honnét tudjam?
  Ja, legfeljebb onnan, hogy antialkoholista vagyok. És több száz kilométer van közöttünk. És tudom, hogy hogyan cserélte el. A helyes cím sajópüspöki-boldizsár kukac akárhol lett volna, ő meg a boldizsár-sajópüspöki kukac ugyanott címet használta. Mert egy tehetségtelen, ostoba tulok, aki nem képes felfogni, hogy miután őneki magának nincsen annyi agykapacitása, hogy emailcímeket megjegyezzen, evidens módon a számítógépre kellene bízni ezt a kibírhatatlan bonyolultságú feladatot.
  Hogy ezen kívül még mi mindenben inkompetens, bele se merek gondolni.
  (A cikkben szereplő összes adatot megváltoztattam.)

Utóirat. Az inkompetens, vagyis a levél feladója kapott egy telefonhívást. Elnézést kért a tévedésért. Talán nem tőlem kellene, hanem a gyerektől, akinek az adataival visszaél, nemde? Ugyanezzel az eséllyel, ahogy egy emberjogi aktivistához kerültek ezek az adatok, kerülhettek volna egy gyermekkereskedőhöz is, az aztán megtalálta volna a módját, hogy Kristóf szempillantás alatt eltűnjön az országból. Erre csak hápogás volt a válasz.
  Az intézmény vezetője is kapott egy telefonhívást. A titkárnő vette föl, de lepattintott, ő ezzel nem tud foglalkozni, az ügyintézővel kell megbeszélni.
  Egyáltalán akkor ő minek van?


Láng Attila D., 2019.10.17., 14:35:31

gyerek politika

Az X-Faktor kegyetlen műfajKüldemény
Az X-Faktor kegyetlen műfaj

Annak kell lennie, mert valódi. Itt igazi énekművészeket keresnek, nem gagyi sztárocskákat, a művész pedig arról ismerszik meg, hogy igazi. Ha pedig igazi, akkor megvan benne mindaz, ami egy művésznek kell. Többek között a művészi alázat. És ha azzal baj van, akkor az összes többi már nem ér semmit. Gagyi sztárocskának talán még jó, ha tud énekelni.
  Én csak tavaly láttam először, és idén az első adás ki is maradt, utólag se tudom megnézni, nincs fönt a neten. A második adást most néztem meg felvételről, és szeretnék szólni pár mondatot két kiesettről, és úgy általában a művészi alázatról mint olyanról. Tavaly is voltak ilyen csudanagy arcok, akik dalszöveget írnak, zenét szereznek, énekelnek, táncolnak, hatféle hangszeren játszanak, már megjelent egy cédéjük, amiből eladtak több mint kétszer annyit, mint én a Hankából (én kilencet, ők mondjuk húszat), és huszonöt fős hömpölygő tömeg csápolt nekik Füttyöslaposon, de ezzel nincs is semmi baj, ha ez azért van, mert még nem jött össze, hogy fölfedezzék őket, és amúgy tisztában vannak az értékeikkel. Ha ők Füttyöslaposra valók, akkor semmi baj azzal, hogy ott zenélnek, erre találták ki a zsűriben most a „rendezvény kategória” kifejezést, ezek a zenészek attól még lehetnek jók, hogy országos sztárnak nem elég jók. Ha viszont országos sztárnak is elég jók, csak még nem fedezték föl őket, akkor csak hajrá!
  Két és fél éve folyton dalversenyeket nézek és totálisan odavagyok egy csomó énekesért, akik azokon a versenyeken tényszerűen kiestek. (Meg persze azokért is, akik nyertek.) Baj akkor van, ha nincsenek tisztában az értékeikkel. Attól, hogy ők már mennyi mindent csináltak, nem lesznek jók. Akkor jók, ha benne van a szívük. És akkor viszont jók!

Szóval két kiesettről, de rögtön javítom magamat, mert Vágó Bernadett totálisan nem ez a kategória. Azzal, ahogyan énekel, simán továbbjuthatott volna, hogy meddig, azt nem tudom, de amikor kimondta, hogy a Daddy Coolt fogja énekelni, már tudtam, hogy ezt elbukta, kész, ezt nem lett volna szabad megcsinálni. Ezt a dalt Frank Farian zengő basszusa teszi azzá, ami, erre egy tizenöt éves kislánynak nincsen hangja. Ha igen, akkor meg nem az X-Faktorban van a helye, hanem a gégészeten. Bernadett mindent jól csinált. Jól énekelt, jól mozgott, jól használta a hangját, és benne volt a szíve, egyetlen igazi nagy hiba volt: a dalválasztás. Úgyhogy remélem, hogy jövőre visszajön, de nem Boney M-mel, szeresse, én is szeretem, nincs azzal semmi baj, csak nem az ő hangjára való. Tömérdek nagyszerű dal van még a világon. Gregor József meg az Éj Királynőjét nem énekelte.

És hát szóval Rácz Vanessza az, aki miatt ezt itt föntebb leírtam. Amikor látsz egy jó karban levő hatvanast belejteni a képbe és kiderül róla, hogy huszonhárom éves, akkor már tudod, hogy itt nagyon nagy baj van az értékrenddel. A hölgyön azonban nem a tíz kiló smink volt az, aminek a tizede is sok lett volna, hanem az arca. Még egyszer mondom: ha valaki nem tud énekelni, az nem baj. Én biztosan tizedennyire se tudok énekelni. A baj az, amikor azt képzeljük magunkról, hogy de. A hölgy tökéletesen biztos volt a kirobbanó sikerben, ő azt előre megrendelte, a zsűritagok üvöltve rikoltják majd az igeneket, a nézők tombolnak, leállítják a műsort, mindenki őt akarja majd még egyszer meg még egyszer hallani, és azonnal telefonálnak Justin Biebernek, hogy jöjjön.
  Csak hát ez elmaradt, mert az énektudása csapnivaló, a művészettől meg olyan távol áll, mint Makó Jeruzsálemtől. És még mindig nem ez a baj, hanem hogy nem érti, hogy az X-Faktor mire való. Arra való, hogy ezt megmondják neki. Azért ment oda, hogy megméresse magát: tud-e úgy énekelni, hogy országos sztár lehessen belőle? Amikor jelentkezett, vállalta, hogy ezt a kérdést a zsűri meg fogja válaszolni, éspedig igennel vagy nemmel, illetve az igenből is lehet nem a későbbi fordulókban. A zsűri válaszolt. Nem. Nagyon határozottan nem. Mármost nem tudni énekelni, az nem bűn, az emberek többsége nem tud. Odamenni az X-Faktorba úgy, hogy nem tud énekelni, az sem bűn, csak butaság, önértékelési hiba. Visszaszájalni a zsűrinek, az már emeletes ostobaság, mert a zsűrinek igaza van, és ha nem lenne akkora eszméletlen nagy arca, akkor ezt be is látná (de akkor oda se ment volna).
  Bicskanyitogatóvá akkor válik a dolog, amikor bepofázik. Az egy tévészékház, hahóka, minden tele van kamerákkal, és aláírta a papírt, hogy amit mond, az adásba mehet. Naná hogy a rendező bevágta a folyosói hisztit, ez egy média, ez nekik sztori, botrány, nézettség, publicity. Az általános iskolában illett volna megtanulni, hogy így nem viselkedünk. Majd a hisztériát tessék előadni az utcán vagy otthon a haveroknak.


Láng Attila D., 2019.10.16., 16:27:12

Boney M Daddy Cool Farian‚ Frank Rácz Vanessa Vágó Bernadett X-Faktor zene

Elmúlt egy évKaptunk egy tizennégy évest
Elmúlt egy év

2018. október 13-án kezdtem írni a Nindát. Egy év alatt megírtam százhúsz sómirt, háromnaponként egyet; 123 811 szót, naponta 339-et; és eltelt a történetben két és fél szúni év. Az nd-13-ban tartunk: első rész, negyedik fejezet, 13. sómir. Ninda éppen egy kutató orvossal beszélget az életéről a janníhaumban, szahut liktuharan, vímszit isznak és nézik a táncolókat.
  Hát szóval haladunk.


Láng Attila D., 2019.10.14., 01:48:27

irodalom Ninda

Néhány kérdés NindárólAz X-Faktor kegyetlen műfaj
Néhány kérdés Nindáról

(Egy facebookos beszélgetésben adott válaszok bővített formában. A kérdések nem a válaszaimra reagálva hangzottak el, sőt nem is mind ebben a sorrendben.)
  
  – Mi a műfaja?
  – Science fiction, illetve voltaképpen ez egy filozófiai mű.
  – Konkrét filozófiai kérdéseket vet fel?
  – Nem tudom. Ezt jelenleg még Ninda sem tudja. Lýȳ csak reméli, hogy a várakozása beválik, de én nem tudom, mi az, amire számít. Gondolom, valami olyasmire, hogy Nindából az a személyiség válik, akinek predesztinálva van.
  – Hol játszódik?
  – Sokfelé a Galaxisban. Elsősorban a Testvériségben, az Aulang Laipon, továbbá Szindorián, és van még sok alkalmi helyszín. Ninda a fél Galaxist bejárja.
  – Honnan jön az inspirációd?
  – Hű, ez külön blogcikk lenne. Mondjuk valamicskét leírtam már belőle.
  1. Két kislány tekintetéből, de ez sem ilyen egyszerű, nem csak a tekintetükből és nem csak a kettejükéből. Sokkal többen vannak. Van egy névsor azokról, akik közreműködtek, és nemigen van köztük, aki csak egyféleképpen tette volna. Egy részük csak egyetlen művel járult hozzá, de általában egy-egy mű is több irányból ad segítséget.
  2. Mindenféle filozófiai tanításból, mint a buddhizmus és azon belül a Szív-szútra, a Yomesh-kultusz, a fremen-zenszuni hitvilág és talán a balti, ha majd tudok róla valamit, miközben az egészben egyetlen gramm vallásos halandzsának sem szabad lennie. Plusz a fhangí.
  3. Nagy mennyiségű zenéből mint filozófiai manifesztációs formából, mert – s ez a gondolat is most kattant a helyére, erről majd keresünk egy idézetet – jelen világunkban a fhangít legjobban megközelítő gondolatábrázolási forma a zene.
  – Többrészes lesz?
  – Ha sikerül úgy megírni, igen. Szándékom szerint három, éspedig a három főszereplő saját történetének egy-egy könyv szolgál keretül.
  – Milyen kérdések vetődnek fel?
  – Rengeteg. Amikor Defoe elkezdett írni, nyilván tudta, hogy egy emberről ír, aki hajót fog törni, lakatlan szigetre kerül, letelepszik stb. Amikor viszont Lucasék elkezdték a Csillagok háborúját, ide a rozsdást, hogy sejtelmük se volt róla, hogy Vader Leia és Luke apja, meg még rengeteg mindenről. Ezt mind menet közben találták ki. Hát én ennnél sokkal kevesebbet tudok Nindáról. Szinte semmit – ahhoz képest, amivé ki kell nőnie magát, végképp semmit.


Láng Attila D., 2019.10.12., 23:00:20

Csillagok Defoe‚ Daniel filozófia háborúja irodalom Lucas‚ George Ninda

Ne menj a mecsetbe disznót árulniElmúlt egy év
Ne menj a mecsetbe disznót árulni

Marketingpromóciós alapelv, hogy az árudat ott kínáld, ahol talán megveszik. Azazhogy alapelv kellene hogy legyen. De például ha szétlocsoltad egymilliárd felhasználó között a kúvaóccsó telefonálást Etiópiába, és most boldogan várod a céges barbekúpartit, akkor nem árt, ha tudod:
  1. A Föld lakosságának 1%-a etióp.
  2. Ezek túlnyomó része most is ott van Etiópiában.
  3. Akik nem, azok túlnyomó része túl szegény ahhoz, hogy hazatelefonáljon.
  4. A Föld lakosságának 99%-át kitevő nem etiópoknak legtöbbször gyakorlatilag semmiféle kapcsolata nincsen senkivel Etiópiában.
  5. Akinek igen, az viszont szinte mind valamilyen külkereskedelmi cég alkalmazottja, diplomata vagy hasonló, és a cége fizeti a telefonhívásait.
  6. A cég meg leszarja.
  Miután ezt megbeszéltük, nyilván már érted, hogy miért fontos targetálni a marketingpromóciót. Lett volna. Ugyanis most az lesz, hogy
  1. Megzaklattál hétszáznegyvenmillió embert, akinek fogalma sincs, hogy hol van Etiópia.
  2. Kétszázhatvanmilliót, aki legalább tudja.
  3. Volt köztük ezerötszáz ember, aki néha tényleg szokott telefonálni Etiópiába.
  4. Ebből ezernégyszáz legyint, mert tud jobbat.
  5. Nyolcvankilenc leszarja, mert a cége fizeti.
  6. A maradék tizenegynek eladsz tizenegy portfóliót és behepizel.
  7. Aztán kiderül, hogy a rosszul targetált marketingprofil miatt egymilliárdan letiltották a cég összes reklámját, és már senki nem tudja őket targetálni a cégből, akkor sem, ha majd valami hasznosat árultok.
  8. Lebüdzsézik a portfóliód és nem leszel ott a céges barbekúpartin.


Láng Attila D., 2019.10.12., 21:03:12

fogyasztóvédelem

JautājumsNéhány kérdés Nindáról


↞korábbi cikkek | újabb cikkek↠

A blog mérete: 1727 cikk, 8378175 betű, 1688640 szó