Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Meseerdő

tereze_pogina.jpgFöltett ma egy képet, amit nem adhatok tovább, mert a privát oldalán jelent meg, tehát a magánszférája részét képezi. Erdőben áll, körül mindent hó borít, a rengeteg szőke haja elborítja halványrózsaszín kabátját, szürke kötött sapkát visel, és magabiztos, csendes félmosollyal néz ki a képből a Nap felé. Igen, ez Terēze, ez egy tipikus Terēze-arc. Azt írta a kép alá: „meseerdő”.
  Ő még nem tudja, mert önmagát az ember videón se tudja kívülről nézni, de ő maga is egy meseerdő. Egy-egy szemvillanásából, mozdulatából történetek sora árad, csendes nyugalma mögött robbanékony, dinamikus ember feszül, akinek a közelében bármikor bármi történhet. Legtöbbször ő az együttes gyújtópontja, az origó, belőle indul a mentális háló és őhozzá tér vissza. Gyakran vezeti a kart, mindig a maga szinte láthatatlan, szelíd módján; máskor csak a szálakat tartja. Sokszor áll középen, de csak egyetlenegyszer állt középpontban, a Dailes színházban, amikor robbant és szikrázott, mert ha nem teszi, akkor összeesik. Olyan, mint a növények, magába gyűjti az energiát és sokkal többet ad ki, mint amennyit kapott, miközben önmaga is fejlődik és gyarapszik. Bizonyára soha nem lesz belőle olyan sztár, akit világszerte milliók istenítenek, mert őt nem ez érdekli, ő a zenével adni akar, nevelni, tanítani. Tanítványai biztosan lesznek, húsz év múlva ő lesz a következő Olga Rajecka vagy Sindija Tropa, akinek a keze alatt felnő az új énekes nemzedék. Már most is tanít, azzal, ahogy énekel, ahogy jár, ahogy belenéz a kamerába, ahogy a történeteit meséli, ahogy jellegzetesen fátyolos hangját megszólaltatja, ahogy összefogja az együttest, hogy mialatt mindenki önmaga marad, megvalósíthassák a NANDO-harmóniát.
  Törékenysége hajlíthatatlan keménységet rejt, a mindig jobbra, tökéletesebbre törekvés céltudatosságát. Ő köti össze Keita lobbanékonyságát és Amanda sziporkázó szellemét Alise gyengédségével és Patrīcija anyás nyugalmával. Ő a sütemény kovásza, nélküle soha nem lett volna a NANDO azzá, amivé 2015-ben alakult.
  Terēze Anna Pogiņa helye ott van a legnagyobb művészegyéniségek között, s egy nap, ha minden jól megy, ott lesz a legnagyobb ismert művészek között is. Lehet persze, hogy csak egyetlen pici országban, sőt valószínű, de ott lesz.


Láng Attila D., 2018.2.6., 04:03:53

Dailes színház Kalniņa‚ Helēna Patrīcija Krūmiņa‚ Keita NANDO Pogiņa‚ Terēze Anna Rajecka‚ Olga Straujā‚ Amanda Anna Tropa‚ Sindija zene

Megvan!Himnuszok
Megvan!

Több mint öt hónapja töröm a fejemet, hogy a Dārta-videó huszadik másodpercénél hallható motívumot Ariana Grandéék honnan csikkantották. Mert én azt ismerem. Hát megvan. Vangelis: Pulstar.


Láng Attila D., 2018.2.5., 00:43:50

Focus Grande‚ Ariana Pulstar Stepanova‚ Dārta Vangelis zene

PoézisMeseerdő
Poézis

Magasan az égbolton egy kék daru
– háta mögött a kelő nap ragyog –
betonpanelt emel csikorogva;
íme, milyen nagy költő vagyok.

Be is fejezem hamar a verset
– még mielőtt jól elrontanám –
a szerelmi szálat bele se hozom,
s tönkreteszem ezt a rímet is.

Magasan az égbolton a másik kék daru
– mert ketten vannak ám –
bár ami azt illeti, én nem tudom,
hogy melyik a fiú és melyik a lány.


Láng Attila D., 2018.2.3., 22:59:27

irodalom vers

Nu ştiuMegvan!
Nu ştiu

Szempontok, hogy egyszer miért igen

  • mert a legközelebbi szomszédaink, tehát vérrokonaink, akikkel ezeregyszáz éve remekül meglennénk, ha idejében agyoncsapdostuk volna a szükséges mennyiségű politikust;
  • mert az alapja ugyanaz a köznyelvi latinon átszűrt klasszikus latin, mint a franciának, olasznak, spanyolnak (amely nyelveken nem tudok, de mindent megértek) és végső eredete az eszperantó (amin viszont tudok);
  • mert dugig van magyar jövevényszavakkal, és a maradék szláv (amin majd még tudni szándékozom);
  • mert rengeteget átadott a cigány nyelveknek, sőt a cigányoknak van egy külön nyelvük, aminek az alapja a középkori román (s bár ezeken se tudok, sokat megértek).

Szempontok, hogy miért mégse

  • mert a kedvenc szavammal (îngheţată) már nem tudok mihez kezdeni, fáj tőle a fogam;
  • mert most lettem negyvenhét éves, és a lett után vissza akarok térni a csehhez, mert Barča Hrdinová jégbarna pillantása kötelez, és ha nem tenné, még ott van egyszerűbben Nika jégbarna pillantása, Pavla Malíková jégbarna pillantásáról nem is beszélve, és aztán még egy újabb óriási ugrást kell tennem Majkához a Gurun bolygóról;
  • mert már tudom, hogy magas fokú motivációra van szükségem, olyanra, mint Barča Hrdinová jégbarna pillantása és Keita Krūmiņa bársonykék pillantása – és az itt nincs meg. Csak aranyosak.

Láng Attila D., 2018.2.3., 05:43:29

Costică Do-Re-Micii Galeata‚ Ruslana Hrdinová‚ Barča Jandová‚ Veronika Krūmiņa‚ Keita Kudláčková‚ Michaela Majka Malíková‚ Pavla nyelv román Topmodele (román)

KereskedelemPoézis
Kereskedelem


  
  – Szaglászom a fenekét, mivel szolgálhatok?
  – Szaglászom a fenekét. Egy cicát szeretnék.
  – Tépésre, kergetésre?
  – Kergetésre, főleg fára, a kölyköknek, tudja, most nőnek bele a korba.
  – Hány?
  – Három, két fiú, egy lány.
  – Nagytestű vegyesek, mint kegyed, nemde?
  – Igen, bár van bennük egy kis foxi, tudja, apai ágról.
  – Értem, hát akkor ezt a modellt ajánlom. Elég temperamentumos, hogy sokáig lekösse őket, és jól mászik fára.
  – Dió- és almafával kompatibilis?
  – Tökéletesen, asszonyom. De ez a másik is kiváló minőség, valamivel lassabban mászik, viszont nagyon szereti lógatni a farkát az ágról, ami fontos a kölykök mozgásigénye szempontjából.
  – Mennyire lassan mászik?
  – Ó, ezt nem fogják az első héten szétszedni, asszonyom. Egyébként garancia van rá, ha elkapják, csak hozza vissza a garanciajegyet egy füllel, manccsal vagy farokkal, és kicseréljük.
  – Hát jó. Milyen méretet javasol?
  – Féléves kor körülit, az elég energikus, nem eszik sokat, és a hangja is szép. Tudja, az öreg macskák nyávogása nem igazán használ a kölykök muzikalitásának.
  – Rendben. Ezt kérem.
  – Milyen színben adhatom?
  – Azt hiszem, az a fehér-vörös cirmos megfelelne. Nálunk sötét a bútorok huzata, és azon jól látszik. Amint látom, ez nőstény.
  – Igen, asszonyom, később pároztatni is lehet, meglátja, az unokáinak is remek játék lesz a sok szanaszét szaladó, bájos kiscica. Visszaváltható macskakosárral adom, tessék a számla.
  – Köszönöm. Szaglászom a fenekét.
  – Szaglászom a fenekét, asszonyom, legyen szerencsénk máskor is!


Láng Attila D., 2018.1.29., 17:45:17

irodalom kutya macska

Szerelem, irodalomNu ştiu


↞korábbi cikkek | újabb cikkek↠

A blog mérete: 1566 cikk, 7,8 millió betű, 1,56 millió szó