Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Laumai

tavās acīs redzu
varavīksnes krāsu
nekas nav krāsas tur
taču tevi mīlu

tavā dzīvē arī
jūtu varavīkšņu
tāpēc es par tevi
iedomu, rakstīšu

mācījos no tevis
kā ir brūna kleita
esmu zemes klēpis
un tu mana meita


Láng Attila D., 2019.2.28., 21:51:36

irodalom latviešu valodā vers

Balss pavēlnieks 2018Láng Attila D. blogja
Balss pavēlnieks 2018

Óriási verseny volt, kétségtelenül. Septembris végén két napon át, összesen huszonegy óra hosszat gyerekhangok töltötték meg a zaķusalai tévészékház hatos stúdiójának kicsiny, tündöklően megvilágított színpadát. Három korcsoportban öt-öt szólista és öt-öt csapat jutott a féldöntőbe, harminc produkció. Nagyszerű zenészek, énekesek segítették őket.
  Csak most már februāris van, és én még mindig nem írtam meg a cikket. Sok oka van. Voltak mindenféle gondjaim, amik miatt elfelejtettem. El lehetett felejteni. A cikket is – a versenyt is. Pedig voltak benne ragyogó alkotások. Talán korszakalkotók. Csak… csak azon a szinten, amit a Balss pavēlnieks képvisel, ennél többet várt az ember. Még ennél is. És kevesebb unalmat.
  Kezdem azokkal, akiket korábban is ismertem.

Dārta Stepanova

Két dalunk van. Az egyiket megint külföldről hozta: Clown Emeli Sandétól. Persze meghallgattam az eredetit most is, legalább annyira unalmas, mint amit, grácia fejemnek, Dārta hozott össze belőle. Most elhagyja a korábban úgy kicsiszolt gesztusnyelvet, mindent a hangjára bíz, meg persze a tekintetére, ami azért mégiscsak dārtás marad, de ha korábban nem figyeltem volna éveken át, mármint persze ugyanazon a kisszámú felvételen, akkor most nem tűnne fel különösebben, hogy közöl vele valamit. Most nem manifesztál koyaanisqatsit, nem szövi meg újra az univerzum felépítményét, mint valaha – csak elénekel egy dalt, amúgy nagyon jól.
  Csak nekem most pont Faxéra lett volna szükségem.

A másikat, a Bāreņa lūgšanát (Az árva imája) Valts Pūce írta, aki maga is közreműködik szintetizátoron, gitáron Armands Alksnis, és két operaénekes áll Dārta mögött a színpadon, Evita Zālīte és régi ismerősünk, Jānis Apeinis. S talán éppen ez nyomja rá bélyegét Dārta szereplésére, aki ebben az illusztris társaságban már nem lehet a Masterpiece és még kevésbé a Focus somer lénye, kell a jókislányos ruha, a szépséges frizura és a jókislányos modor. A dal pedig – jól sikerül, de nem az a szenzáció, amit Dārtától várna az ember.

Dzintariņi

Két dalt őriz a net a Borostyánkáktól is, ráadásul mindkettőből van már felvételem. A Caur sidraba birzi gāju (Ezüst nyíresen át mentem) régi, szép daina, de ők egy Gunārs Kalniņš által átdolgozott változatot énekelnek, ami nekem nem annyira jött be már korábban se.

Ennél akkor már jobban tetszik a Zīmes pašiem jāatmin (Meg kell jegyezni a jeleket), amit a szerzővel, Lauris Reiniksszel együtt énekelnek, nekem csak két bajom van vele. Ez nemigen jobb, mint amikor Reiniks egyedül énekli, márpedig ugye tízen azért mégiscsak nagyobbat alkothatnának, és teljesen kimaradtak Zane, Marta és Kerija szokásos kis magánszámai, a grimaszok és gesztusok, amik egyáltalán nem fölöslegesek, egész sor dalt ezekből értettem meg már előbb, mint ahogy a szöveget lefordítottam. Illetve némelyiket még egyáltalán nem fordítottam le, például a Pienākumit (Kötelességek) főleg Kerija megjelenítő erejének köszönhetően értem.

Šarlote Patmalniece

Őt nem ismertem korábban, csak a dalait – nyilván ő is látta a Mazo dziesmas Latvijait és megtetszettek neki Agate dalai. Azt a kettőt énekli el, amiket Agate maga írt, illetve dolgozott át.

A Puteklis Agate-változata rövidebb, mint Intars Busulis eredetije, és Šarlote is ezt veszi át, megtartva Agate más változtatásait is (például te lūk tu patveries helyett te tu man patveries), de partnere, Nauris Brikmanis még változtat a szövegen (atmiņu puteklis helyett sajūtu puteklis), tehát létrejött egy újabb, Šarlote-féle változat. Brikmanis egyébként végigbohóckodja az egészet, ami nem segít a filozófiai mondandó megértésében, de valószínűleg helyes a döntés, mert Šarlotének ezt egyáltalán nem sikerül interpretálnia, kis táncdalocskát alkot belőle, ami klassz, csak nem ezt kellene. A dal még mindig fölötte van az én megértésküszöbömnek, de amikor Agate énekel a kihagyó szívdobbanásokról (sirdspukstu pārsitiens), az én szívem is kihagy egy ütemet, mert úgy néz a közönségre.
  Ami Busulis dalát illeti, azzal én nem igazán tudtam megbarátkozni, sem a hangszereléssel, sem a fejhangú énekléssel, de ítélje meg az olvasó.

Šarlote a másik dallal, a Sapņu dziesmiņával is arányt téveszt, lelkes ugrálást csinál belőle, ami egy altatódalnál megint csak nem annyira jó ötlet. Az igen, hogy nem próbál Agate lenni, nem utánozza.

S innentől azok, akiknek személye is, zenéje is új volt nekem.

Apodziņi

Ők a Kuvikocskák. Daluk címe Mošķu dziesma (Szellemdal). Hát ők még nagyon a jövő reménységei és nem a jelenéi. De kívánok nekik persze sikereket. Tizenhárom óvodás kislány, ha jól számoltam a nagy kavargásban, szellemecskékkel a ruhájukon.

Rasa Bondare

A dal címe Ceļš uz mājām (Út hazafelé), az előadás láttán pedig a krónikás ráncolni kezdi homlokát és szeretne föltenni egy kérdést, de nem meri anélkül, hogy az eredetit is meghallgatná – Rassell és Sabīne Berezina dalát is betettem ide. A kérdés az lett volna, hogy hát ez tényleg nagyszerű, de mi a dallam – a válasz pedig az, hogy ez a dallam, Rasa teljesen szuperül követi az eredetit, a rapet átváltoztatja parlandóvá, kreatívan dolgozza át és értelmezi újra, egyszerűen nagyszerű.

Melānija Briuņa

Amikor az ember meglátja kiírva, hogy a zenét Raimonds Pauls írta, a szöveget pedig Guntars Račs, akkor tudja, hogy a dal (Pūpēdis – Pöfeteg) nagyon jó lesz, és drukkolni kezd, hogy az előadás is nagyon jó legyen. És nagyon jó is lett, mind a kettő, egyedül is meg Roberto Melonival is – elnyerte vele a verseny második helyét.

BUMS

Ők is modern feldolgozású dainát hoztak, mint a Dzintariņi: Aiz Daugavas vara dārzs (A Daugaván túl volt egy kert). Hatan vannak, ők is lányok mind, de már nagyok, és remekül énekelnek. Jó lett, csakugyan. A másik fellépés is, ahol partnerrel énekelték el; Jānis Buķelis rekedt hangját és stílusát nekem még szokni kellett, de tényleg jó. Ezzel a dallal végeztek a verseny harmadik helyén.
  Fölhívnám a figyelmet a fejékekre, amik dzintarsból vannak, borostyán, nemzeti kincs, imádják.

Monta Cine

Dean Instagram című dala talán a legunalmasabb az egész mezőnyben, pedig vannak benne unalmas dalok jócskán. Jól énekli, mindazonáltal. Bár sikerült összehoznia egy pillanatot, amikor a közönség már fellélegzett és tapsolni kezdett. A Ralfs Eilandsszal énekelt Havana a másik esélyes a legunalmasabb dal címére.

Čabuļi

A nevük apró, jelentéktelen teremtményeket jelent. Kilenc lány és három fiú, ami hangszín, hangterjedelem szempontjából nem sokat számít, mert ők is még elég kicsik ahhoz, hogy a fiúk hangja ne különbözzön számottevően a lányokétól, ez kiderül, amikor csak a fiúk énekelnek. A dal címe Dāma. Jól sikerült.

Diāna Fišere

A dal címe Pienvedēja piedzīvojumi (A tejes kalandjai), ami egyúttal a szerző, Māris Žigats (már szerepelt blogunkban) 1994-ben alapított együttesének neve is. Az előadás temperamentuma méltó az eredetihez, csak folyton az az érzésem, hogy Diānát cserben hagyja a hangja, egyszerűen nincs a torkában elegendő. Történetesen nekem ez a dal nemigen tetszik.

Jūras akmentiņi

Szigorúan véve a Tengeri kavicsokat már ismerem, itt-ott összefutottam a fellépéseikkel, de nem volt közte, ami mélyebb benyomást tett volna rám. Most sem annyira. Két dalról három felvétel készült, két különböző felállásban, mert ők nem együttes, hanem zenei stúdió, akik közel negyedszázada működnek Ventspilsben és több korosztály is énekel náluk. A nagyobbak dala ezúttal a Just Give Me A Reason. Kedves, szép előadás, jól sikerült, klassz.
  A kisebbeké a Samērija (talán felmérést jelent, de lehet, hogy összehasonlítást). A két felvétel között nem sok különbség van, bár Lauris Valters több életet visz bele, egyébként nélküle is elég jó volt, így még jobb – de őszintén bevallom, nekem ötven százalékot emelt rajta, hogy egy villanásnyira láttam, mennyire tetszik Marta Krūcénak a nézőtéren. Nekem az ő véleménye gyerekzenében zsinórmérték.

Melisa Kovaļova

Megint egy Pauls–Račs-dal: Muzikanti nedejo (A zenészek nem táncolnak). Bevallom, a dzsessz akkor sem az én műfajom, ha ők írták. Melisa szépen énekel, de hát nem vagyunk egy hullámhosszon.

Ieva Kudlāne

Beyoncé-dal: I Care. Én nagyon untam, ne tessék haragudni.

Diona Liepiņa

Rise Up. Szépen elénekelt, elég unalmas dal.

Līga

Sing. Nem tudom, mi ez a műfaj, biztos jó, én ezt is untam.

Mare

Hát itt meg az a helyzet, hogy ez a dal szerintem jó. Miks Dukurs írta, a címe Tuvāk vēl tuvāk (Közelebb, még közelebb), eddig még nem ismertem, hát rákerestem erre is; találtam másik felvételt, ahol Miks adja elő az apjával, nini, gyerekközönség előtt. Szóval a dal jó, csak a Mare lányok-fiúk, hát szóval, nem jók. Ez van. Én még így se tudok énekelni, de ez a Balss pavēlnieks.

Marta Matisova

Az angol nyelvű dalok ritkán sikerülnek igazán jól a Balss pavēlnieksen, kivéve nagyjából, amikor Dārta Stepanova énekli őket. Az ember szíve vérzik, ha arra gondol, mit tudott volna csinálni Sigrid Don’t Kill My Vibe című dalával azok után, amit a hasonlóan diffúz és heterogén Focusból alakított – de hát nem ő énekelte el. Marta Matisova klasszul, jól elénekli. Szerethető. Ennyi történt.

Mazie Pigori

A csapat neve körülbelül annyi, mint „a kis mulatságok”. De Zirneklis című dalukban éppen nem mulatoznak, hanem olyan megejtő hűséggel reagálnak a dalbeli zirneklis jelenlétére, hogy az ember ha nem tudná is rájönne, hogy az bizony pók. A másik felvételen, ahol Big Al & The Jokers közreműködésével adják elő, ez kevésbé valósul meg, alighanem fontosabb volt a mozgásterv, hogy egy teljes banda között tudjanak szlalomozni éneklés közben.

Mello

Vindo című daluk egy nagyon érdekes, félig verbális izé, Reinis Sējāns ēs Jānis Šipkēvics írta, hallás után szerintem finnül van, ha van. Más kórusokkal is van róla felvétel a neten, ott se derül ki több, de a Mellónál a pont. Másik daluk, a Salauzta sirds (Összetört szív), Ozols közreműködésével, egyszerűen csak unalmas.

Nianse

A Nüansz csapat kis jelmezes táncjátékot alkotott a Kas tur rībina? (Mi csapkod ott?) című népdalból, érdekes, jó lett.

Noslēpums

Nevük egyik kedvenc szavam: Titok. Lec saulīte, rītā agri (Kelj fel, napocska, korán reggel) című daluk dainafeldolgozás, jó, klassz, tetszik. A másikat, a Makebát inkább csak végigszenvedtem.

Poppy

Azt hiszem, senkinek nem okozott gondot, hogy a Divpadsmit laupītāji (Tizenkét rabló) című Raimonds Pauls-dalt (fülhallomást musicaldal) csak kilenc rabló énekli, nagyszerű lendületességgel, mély átéléssel.

Kristīne Priedkalne

Valts Pūce egy másik dalát hozta, a címe Ūpītis (Fülesbaglyocska). Fantasztikusan hatásos előadás, óriási átéléssel énekelte, nagyszerű hangja van, minden remek volt, de tényleg – csak a dal nekem nagyon nem tetszik. Úgyhogy rá is kerestem, van-e Kristīnének más felvétele a neten. Van. Énekelt már az Autobuss Debesīsszel Imants Kalniņš-dalt (a hátuk mögött balról Marts Kristiāns Kalniņš, Imants fia, jobbról a hosszú ősz hajú Andrejs Grimms, a bungasokat üti Ervings Znotiņš), s föllépett a tavalyi Aprīļa pilienin is. A partnere mindkétszer Etīna Saulīte. Egyiktől se haltam meg. Klassz, ez minden.

Pusnotis

A Félhang együttes Kad mēness sauli (Mikor a hold a napot) című dala nekem valahogy visszaidézte a 2014-es Aprīļa pilienit, amikor az az öt kislány még hatan volt, és arról énekelt, hogy minek annyit biflázni, de én persze csak két és fél évvel később estem le a holdból és nem értettem még egy szót sem. De valahogy ilyen ez az előadás.

Everts Riekstiņš

Grace Kelly – óriási elánnal és meglepő hangterjedelemmel előadott, érdekes dal, a srác igazi showman, van jövője a bizniszben.

Šarlote és Henriete Sprūdža

(A kiírva látható Sprūdžas többes szám, mert ketten vannak, és a nyelvtan megköveteli, hogy így írják.) Igen, teljesen korrekt előadás, azzal együtt, hogy én képtelen vagyok benne felfedezni Imants Kalniņš jellegzetes zenei világát, pedig az ő neve van odaírva – ezért kerestem másik előadást, és ugyanezt hallom. Imants Kalniņš márpedig ilyet is írt, el kell fogadnom a tényt, bármennyire nem tetszik ez a Vilciņš (Búgócsiga) című dal. Hihetetlenül univerzális zeneszerző.

Katerina Sretenska

Beatles-dalt hozott, a Golden Slumberst. Untam, ne tessék haragudni. Sokkal jobb volt a Džoanna, amit a szerzővel, Jānis Stībelisszel adott elő.

VIVA

Speak Up. Nem rossz – de nem is kiemelkedő.hatásszünet


Jegors Korobkovs

A Daugavpilsben élő, 9–12 éves korosztályban indult Jegors Korobkovs egy A chi mi dice című olasz dallal a verseny második legnagyobb szenzációját alkotta meg. Sokkal jobb volt, mint az eredetit éneklő Fausto Leali. Sokkal jobb volt, mint az összes többi résztvevő együttvéve. Az énekművészet csúcsa. Az év egyik legjobb előadását vették fel a hatos stúdióban azon a szeptemberi vasárnapon. Akár a versenyt is megnyerhette volna vele – de nem ez a dal nyert.

Atis Auzāns melodion- és énekkíséretével Jegors Korobkovs elénekelte a Tumša nakte, zaļa zāle egy másik feldolgozását, nem azt, amit már korábban ismertem, amiből megírtam a Míla és Vilit, hanem egy másikat, Jānis Strazds változatát. A hatás frenetikus volt. Ez a dal nyert. 2018-ban Jegors Korobkovs a balss pavēlnieks.


Láng Attila D., 2019.2.25., 16:57:30

A chi mi dice A sötétség balkeze Aiz Daugavas vara dārzs Albekeite‚ Agate Alksnis‚ Armands Apeinis‚ Jānis Apodziņi Aprīļa pilieni Autobuss Debesīs Auzāns‚ Atis Balss pavēlnieks Bāreņa lūgšana Beatles Berezina‚ Sabīne Beyoncé Big Al & The Jokers Bondare Briuņa‚ Melānija Buķelis‚ Jānis BUMS Busulis‚ Intars Čabuļi Caur sidraba birzi gāju Ceļš uz mājām Cine‚ Monta Clown Dāma Dean Divpadsmit laupītāji Don’t Kill My Vibe Dukurs‚ Edijs Dukurs‚ Miks Dzeguzīte Dzenīte‚ Zane Dzintariņi Džoanna Eilands‚ Ralfs Faxe Fišere‚ Diāna Focus Golden Slumbers Grace Kelly Grimms‚ Andrejs Havana I Care Instagram Jātnieku dziesma Jūras akmentiņi Just Give Me A Reason Kad mēness sauli Kalniņš‚ Imants Kalniņš‚ Marts Kristiāns Korobkovs‚ Jegors Kovaļova‚ Melisa Koyaanisqatsi Krūce‚ Marta Kudlāne‚ Ieva Leali‚ Fausto Lec saulīte‚ rītā agri Lēni‚ lēni Liepiņa‚ Diona Makeba Mare Masterpiece Matisova‚ Marta Mazie Pigori Mazo dziesmas Latvijai Mello Meloni‚ Roberto Mošķu dziesma Muzikanti NANDO nedejo Noslēpums Patmalniece‚ Šarlote Pauls‚ Raimonds Pienvedēja piedzīvojumi Poppy Priedkalne‚ Kristīne Pūce‚ Valts Pūpēdis Pusnotis Puteklis Račs‚ Guntars Rasa Rassell Reiniks‚ Lauris Riekstiņš‚ Everts Rise Up Sandé‚ Emeli Sapņu dziesmiņa Sauliete‚ Kerija Saulīte‚ Etīna Sējāns‚ Reinis Sigrid Šipkēvics‚ Jānis Speak Up Sprūdža‚ Henriete Sprūdža‚ Šarlote Sretenska‚ Katerina Stepanova‚ Dārta Stībelis‚ Jānis Strazds‚ Jānis Tumša nakte‚ zaļa zāle Tuvāk vēl tuvāk Ūpītis Valters‚ Lauris Vilciņš Vindo VIVA Zālīte‚ Evita zene Žigats‚ Māris Zīmes pašiem jāatmin Zirneklis Znotiņš‚ Ervings

Menjünk táncolni a barátainkkalLáng Attila D. blogja
Menjünk táncolni a barátainkkal

Ennyi a recept, semmi több. Ej un dejo. Fogd meg a barátod kezét és menjetek táncolni. Emīls és Ieva szerint ezzel kész is, és nem mondhatom nekik, hogy nem így van, mert tényleg így van, bár ők nem ettől kolosszálisak már három éve. Hogy mitől, azt még nem tudom, mert megnéztem egypár videójukat, de folyékony gyereknyelven beszélnek, amiből édeskeveset értek, ők nemcsak énekelnek, rengeteg mindent csinálnak, játszanak, vicceket mesélnek, hajat vágatnak, szinte kamera előtt élik az életüket, és talán ettől kolosszálisak a bátyámmal. Márminthogy a nevük Mēs ar brāli kolosāli. A Youtube-csatornájuknak én lettem a húszezer-százkettedik nézője.
  Ieva Ķiģele és Emīls Ķiģelis jelenleg a legnépszerűbb gyerektévéműsor az országban, és ebből én sem akarok kimaradni. Akkor sem akarnék, ha nem kerülne ki a kezük alól olyan nagyszerű dal, mint az Ej un dejo.


Láng Attila D., 2019.2.25., 08:08:26

Ej un dejo Ķiģele‚ Ieva Ķiģelis‚ Emīls Mēs ar brāli kolosāli

Muéstrame el camino que yo voyLáng Attila D. blogja
Muéstrame el camino que yo voy

Egy kicsit tekintsük át, hogy miből is táplálkozik a Ninda alapképlete.

Az Első Szían

2016. június 18., 15 óra 43 perc 18 másodperc

Ninda megáll egy végtelen pillanatra. A kezében piros lufi vízzel töltve, és arra készül, hogy rátegye a mellette négykézláb álló Gabi hátára és ott elpukkassza, de nem ezzel foglalkozik. Játszik, hiszen gyerek, de ennél sokkal fontosabbat csinál, a játék ebben a pillanatban elveszti létezését. Megáll egy végtelen pillanatra, rám néz, a szeme összeszűkül és megjelenik benne a jéghideg Vanessa-pillantás. Mérlegre tesz, átlát rajtam, értékeli jellememet, egyéniségemet és emberi értékeimet. Már sokadszor, amióta ismerem, de most másképpen. Ő még nem tudja és én sem tudom, hogy most más a szempont, de Lí-Nindaran már tudja.

15 óra 43 perc 20 másodperc

Kicsit meglágyul a tekintete, látott valamit, ami talán tetszett neki. Több változás nincsen két másodperc alatt.

15 óra 43 perc 21 másodperc

Megint elkattintom a gépet, hiszen én most dolgozom, könyvet írok, bár még nem tudom és ő sem tudja. Minden egyes szempillantásából lehet írni egy regényt? Talán nem. De ez nem fog kiderülni.

15 óra 43 perc 23 másodperc

Lenéz Gabira, de nem őt látja, az arca üres, feldolgoz és kiértékel, a tekintetében a jövő kéklik.

15 óra 43 perc 25 másodperc

Még mindig Gabit nézi. Lófarokba fogott frizurája kedvesen a jobb vállára billenve, kezében a kisebb és nagyobb gömböcbe fogott lufi.

15 óra 43 perc 32 másodperc

Sajnos a következő kép csak hét másodperccel később készült. Megint rám néz, a pillantásában ott van a regény másik fele. Persze több mint két év kellett, hogy feldolgozzam. Egy zavart, ideges vonás az arcán. Lí-Nindaran ekkor már tudja, hogy egy hónapon belül megváltozik az egész világunk. Ő maga még nem.

A Második Szían

2018. október 28.

Loreta Reide publikálja új dalát, a Jauna Gaismát, a szemembe néz, és megint meglátom Nindát, egy másik pillantását, és a távolban felcsillan a Sínisuál. Most, közel négy hónappal később még nem tudom, mi lesz a Sínisuál szerepe Ninda életében, Lí-Nindaran beszélt róla nekem, de még nem fedett fel mindent.
  Loreta és két társa megindul felém egy mélygarázsban. Az arcuk alig látszik. Loretán rövid piros ruha és fekete apmetnis, a másik kissé hátramaradva mint két testőr követi, lezser tartásukból eltökéltség sugárzik, és meglátom Szúnahaumot. Az egész snitt csak két másodperc.

A Harmadik Szían

2018 nyara és ősze

Kiolvasom a Dűnét megint, belenézek A Galaxis polgárába és A sötétség balkezébe, és többször is elolvasom a Szív szútrát, magyarul, angolul és szanszkritül. Iha Śāriputra: rūpaṃ śunyatā śūnyataiva rūpaṃ; rūpān na pṛthak śūnyatā śunyatāyā na pṛthag rūpaṃ; yad rūpaṃ sā śūnyatā; ya śūnyatā tad rūpaṃ. Ó, Sáriputra! A forma nem különbözik az ürességtől, az üresség nem különbözik a formától. A forma valóban üresség, az üresség valóban forma. Átnézem a hozzá való szakirodalmat.
  Eldöntöm, hogy mi nem lehet Ninda, és ezt többször is megváltoztatom. Hogy micsoda Ninda, azt még mindig nem tudom.

2018–2019 tele

Írok néhány módszertani cikket, amiket nyilván senki a világon nem ért. A legkevésbé én magam, bár minden világos. Átmegyek a túlsó partra és visszanézek a pradzsnyápáramitá Nindájára azokon a két-két és fél éves fényképeken, az egyikről kivágom Ninda arcát és megteszem a dokumentum ikonjának. Gaté, gaté, paragaté, paraszamgaté, bódhi szváhá. Felismerem, hogy én vagyok a Kwisatz Haderach.

A Negyedik Szían

valamikor 2018-ban

Sokadszorra meghallgatva a Despacitót felfigyelek egy sorra. Muéstrame el camino que yo voy. És helyére kattan a küldetésem Lí-Nindaran tervének beteljesítésére. A dalban ennek kettős jelentése van, és az enyém a harmadik.

Az Ötödik Szían

negyvennyolcadik születésnapom délutánján

Felismerem a veszélyt, amit az eredeti Nindára hoztam azáltal, hogy az ő szeme villanásából alkottam meg a könyvbeli Nindát, és mindazzal, amit az óta a szemvillanás óta tettem, és úgy döntök, hogy nem írom meg a könyvet.

ugyanaznap este és éjszaka

Rádöbbenek, hogy ez nem választás, nem térhetek ki a felelősség alól. Rám méretett a feladat, hogy Lí-Nindaran olyan fogalmak felhasználásával, amiket még meg sem alkottam, azzá a félig mitikus lénnyé tegye Nindát, aki talán a Lisan al-Gaib lesz. Mivégre? Nusuth.

A Hatodik Szían

jóval korábban

Elkezdek és félbehagyok egy blogcikket a múzsáimról, minden különösebb ok nélkül, hónapok óta ott ül a félkész szövegeim között. Más dolgokkal foglalkozom.

2019. február 13., 18 óra 45 perc

Első és legjelentősebb múzsám, irodalmi pályám megalapozója, gyerekkori szerelmem, Ninda édesanyja és a legjobb barátom egy durcás, sértett üzenetben örökre rám csapja az ajtót, amikor a legnagyobb szükségem lenne a barátságára, és ezzel olyan pályára tereli életemet, amire soha nem akarná, ha csak egy atomnyi maradt benne abból az emberből, akit megismertem. S ezzel elkezd kikristályosodni Ninda feladata abban, hogy – – –


Láng Attila D., 2019.2.17., 06:51:41

A Galaxis polgára A sötétség balkeze buddhizmus Despacito Dűne D’Aubisson‚ Vanessa filozófia Gabi Hajni irodalom Jauna gaisma Kissy Ninda Reide‚ Loreta Szív szútra Tünci

Hirdetmény az ajándékokrólLáng Attila D. blogja
Hirdetmény az ajándékokról

Tegnap egy beszélgetés során elhatározásra jutottam. Tizennyolc éven aluli egyén, aki nem tartozik közvetlen családomhoz, ajándékot éntőlem többet semmilyen alkalomra nem kap. Kivétel az a három, illetve idén karácsonyra már csak két tizennyolc éven aluli, akik aprócska koruk óta kapnak tőlünk, tőlem ajándékot minden karácsonyra, és soha nem volt egy rossz szava ellene senkinek.
  Rajtuk kívül az utolsó gyerek, aki tőlem ajándékot kapott, egy kilencéves kislány, akit nem is ismerek: a Hanka egy példányát, mert őt is így hívják.
  Köszönhető ez a rendszer Gabi apjának, aki először azért kapott dührohamot, mert a gyereke kapott tőlem húsvétra egy nyolcszáz forintos órát, majd pedig lehirdette, hogy engem gyűlölni kell és többé tilos velem szóba állni, mert állítólag a gyerek azt mondta, hogy én ígértem neki egy méregdrága telefont. (Dehogy ígértem, nem is lett volna miből.) A kettő között kapott ajándékot többször is, annak örült őapukasága is.
  Valamint legjobb barátomnak, gyerekkori szerelmemnek, húsz éve múzsámnak, aki ideglelést kapott a gondolattól, hogy a kislányának, akit saját gyermekemként szeretek, karácsonyi ajándékot akartam adni – a Hanka lett volna az, neki írtam, neki ajánlottam –, pedig az sem az első alkalom lett volna, hogy tőlem ajándékot kap. Most pedig, két éve, cserben hagyott a bajban. Soha senkit nem hagy cserben. Lehet, hogy én voltam életében az első.
  Ezt nem csinálom többé. Ajándék gyereknek többet nem lesz.


Láng Attila D., 2019.2.16., 13:09:32

Gabi Hajni Hanka Tünci

De meg kell írnom mégiscsakMuéstrame el camino que yo voy


↞korábbi cikkek | újabb cikkek↠

A blog mérete: 1635 cikk, 7992378 betű, 1606584 szó