Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Négyszáznegyvennégy oldal

Most 109 835 szó, rendereltben 745 107 betű, de rájöttem, hogy hát hiszen a szabvány szépirodalmi könyvméret oldalanként harmincöt sor és ötven betű, ezt az osztást a programkám is elvégezheti, hát beletettem. Négyszáznegyvennégy oldal jött ki, mert van benne jó néhány laptörés is, és azokat is hozzáadja. És némileg elbíbelődtem azzal, hogy legyen mód pdf-et csinálni belőle valamivel egyszerűbben, mint az eddigi módszer. Az az volt, hogy csinálok egy renderelést (ezt a programom elvégzi), azt kimentem, levágom a LAttilaD.org fej- és lábléceit a html elejéről-végéről, megnyitom LibreOffice-ban és kimentem pdf-be. Most viszont a renderelést nem kimentem, hanem Sweetie-n nyitom meg az oldalt és átküldöm ebbe a kis programba, ami egész használható kis pdf-et gyárt belőle. A laptöréseket nem lehet megadni neki, és az oldalméret sem a legjobb, de ez még mindig jobb, mint az a kétszáz online pdf-generátor, amiktől sikítva menekül az ember, volt olyan, amelyik tök üres fekete oldalakat gyártott. Persze azt ezzel se lehet megoldani, hogy tényleg harmincöt sor és ötven betű legyen, meg ugye a laptörések is hiányoznak, így 431 oldalra jött ki, szerintem nem rossz, három százalék az eltérés.
  Van egy másik számítási módszerem is, amit a Kissynél vettem föl először: az összehasonlítás. A Kissynél erre a leghosszabb regények Wikioldalát szoktam használni, ennek jelenlegi állása szerint ha most megjelenne, a világ kilencedik leghosszabb regénye lenne, illetve holtversenyben tizedik, mert Mahmúd Daulatabadi Kelidarjáról nincsen egészen pontos adat. Bár ennek a listának a szempontjaival nem vagyok kibékülve, mert például a Harry Potter sincs benne, mivelhogy regényciklus, ami szerintem hülyeség, attól még van neki mérete, éspedig angolul 1 084 170 szó. De van egy listám nekem is, magam kompiláltam a digitáliskönyv-gyűjteményem egy részéből (ebben a Harry Potter néhány kötete van csak benne, külön-külön), eszerint a Kissy jelenleg már hosszabb, mint Friedrich Schiller összegyűjtött műveinek Gutenberg-beli változata (926 517 szó), de rövidebb, mint id. Oliver Wendell Holmes összes művei (981 990 szó).
  Hát a Ninda a listának most már a nyolcvanöt százalékát maga mögé utasította, és pár tucat szóval hosszabb, mint a Háború és béke első könyve magyarul.


Láng Attila D., 2019.9.1., 02:03:02

irodalom Kissy Ninda

Manné, a zigMi az, amit tudunk?
Manné, a zig

Hol volt, hol nem volt, volt valaha régen egy börtönhivatal, ahol volt egy vezényelő. Manné József, a zigazgató, röviden zig. Reggel bejön a hivatalba, talpig áthatva hivatalástudattal, és vezényel. A hivatalnokok vigyázzba pattannak és tisztelegnek neki.
  – Heil, Manné! Zig!
  – Zig! Heil!
  Aztán néhány fogvatartott készít egy-két videót, amiken Hitler látható második világháborús archív felvételeken, és ráfeliratoznak mindenfélét, amiből úgy látszik, mintha ő lenne Manné József.
  Manné zig bosszút esküszik. Egy csapat rohamosztagossal elkapja az egyik fogvatartottat, Mákos urat, aki bevallja, hogy ő volt, s bár a kínzás hatására tett vallomás valóságtartalma kétséges, Manné zig gyűlölete elől menekülve Mákos úr vállalja, hogy másik hivatalban folytatja büntetése letöltését. Manné zig azonban tovább üldözi. Két év telik el, és Manné zig továbbra vadul üldözi bosszújával. Feljelentés feljelentést követ, eljárás eljárást, s bár azokat az illetékes hatóságok rendre megszüntetik, Manné zig nem tágít. Mákos úr rég letöltötte büntetését, de még mindig zajlanak a vizsgálatok.
  Manné József megbízatása időközben lejárt, de meghosszabbították. Továbbra is ő a zig, és tisztelegnek neki.
  – Heil, Manné!

Disclaimer. Mint az írásból látható, ez teljesen kitalált történet, nincs köze a valósághoz. Nem szólhat a szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatójáról, hiszen Heilmann Józsefné egy nő, Manné József viszont férfi. További eltérés a valóságtól, hogy nem börtön, hanem iskola, nem Mákos úr, hanem egy Ákos nevű fiú, nem is második világháborús felvételek, hanem a Bukás című játékfilm, és így tovább, és így tovább. Ez az írás tökéletesen képzeletbeli dolgokról szól.
  Ami abból is látszik, hogy nincs benne semmilyen elvárás megfogalmazva. Ha a cikk Heilmann Józsefnéről szólna, akkor benne lenne, hogy lesz szíves nyolc napon belül meghívólevelet küldeni bosszúja áldozatának az évnyitóra, ahol az ünnepség előtt ő bocsánatot fog kérni a kétéves üldöztetésért az iskola egész kollektívája, összes tanulója és a szülők, valamint az ügybe bevont gyámhatóság, bíróság, rendőrség stb. meghívott képviselői jelenlétében, és azután haladéktalanul távozik a helyszínről, ahová nem tér vissza, az ünnepélyt már az új igazgató fogja vezetni, ő már fizetést sem vesz fel az új tanév egyetlen napjára sem, és nem dolgozik többé oktatási intézményben, sem sehol, ahol gyerekek vannak. S természetesen meg fog jelenni a bíróságon, most már vádlottként, hatalommal való visszaélés meg egy csomó egyéb.
  De természetesen ilyen követelés nincsen a cikkben, hiszen egy Manné József nevű kitalált személyről szól.


Láng Attila D., 2019.8.26., 13:43:39

bűncselekmény Garay János Gimnázium Heilmann Józsefné Hitler‚ Adolf oktatás

Vár terád a sárga vonal, ha Volán honába mész!Négyszáznegyvennégy oldal
Vár terád a sárga vonal, ha Volán honába mész!

vak mn és fn
  I. mn -on v. (ritk) -ul; -abb
  1. Olyan <élőlény>, amely v. egyáltalán nem, v. vmelyik szemével nem lát. ~ ember; ~ ló; fél szemére ~; mindkét szemére ~; […]
  

A magyar nyelv értelmező szótára VII., 1962.

Fehér bot
  A fehér bot a vakok és gyengénlátók közlekedését segítő eszköz, amely elsődlegesen lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy akadályokat vagy tájékozódási jeleket tapogasson le a környezetében, de a látók számára is hasznos, hogy a használóját vakként vagy látássérültként felismerjék, és megfelelő gondossággal viszonyuljanak hozzájuk. Az utóbbi az oka a bot fehér színének.
  

Wikipédia

Szeged
  […]
  Helyközi és távolsági közlekedés
  A távolsági és helyközi közlekedést Szegeden és környékén a DAKK Zrt. és a MÁV-START Zrt. végzi. A város távolsági közlekedése jónak mondható.
  

Wikipédia

*

Jön a vak Magyarország harmadik legnépesebb városának távolsági buszpályaudvarára. Szombat van, a huszonegyedik század első ötödének vége, augusztus 25-e, délután négy óra, harminchét fok. Áll a vak és várja a buszt Pécsre. Jön a busz. Egy másik utas felszáll és kér egy jegyet Pécsre.
  Sofőr: Pécsre? Ez a busz Békéscsabára megy, nem Pécsre. A pécsi busz rég elment.
  A másik utas leszáll. A vakkal együtt megkeresik az információs fülkét. Ül benne egy férfi.
  Információs férfi: De hát bemondták, hogy mikor megy a busz!
  Vak: Nem, azt mondták, hogy Pécsre megy, nem Békéscsabára.
  Másik utas: Igen, így volt.
  Információs férfi: Ja, igen, mert most máshonnan indul.
  Vak: És azt honnan kellett volna tudnunk?
  Információs férfi (arrogánsan): Hát ide kell jönni!
  Vak és Másik utas (kórusban, nem mondják, csak gondolják): Akkor minek a hangosbeszélő? Kinek van arra ideje, még látónak is, hogy amikor beesik a pályaudvarra és keresi a buszát, akkor még az információs fülkéhez is elzarándokoljon? Ha mindenki odamenne, ő azon háborogna, hogy miért nem a hangosbeszélő után tájékozódnak. Egy vak meg se találja a fülkét egyedül.
  Másik utas (elmegy a dolgára)
  Vak: És most? Itt állok harminchét fokban a tűző napon, szívbeteg vagyok, rákos, mégis mit csináljak?
  Információs férfi (arrogánsan): Két óra múlva megy másik busz Pécsre, azzal elmehet.
  Vak: És azzal mit kezdjek? Onnan akkor már nem megy tovább csatlakozás, gyalogoljak negyven kilométert?
  Információs férfi (arrogánsan): Az már engem nem érdekel.
  Vak: Akkor azt mondja meg, melyik busszal jutok haza. (mondja a földrajzi helyet)
  Információs férfi: Öt perc múlva megy az ilyen és ilyen számú kocsiállásból.
  Vak: És az hol van?
  Információs férfi (még arrogánsabban): Induljon el a sárga vonalon!
  Vak (némiképp ingerülten): Miféle sárga vonalon?
  Információs férfi (üvöltve): OTT VAN FELFESTVE! NEM LÁTJA?!
  
  Láng Attila D. (másnap, otthon, cikkírás közben): Nem. Nem látja. Azt sem látja, hogy becses szüleid miért inkább nem kissámlit csináltak, annak több esze lett volna. Azt sem látja, hogy amikor egy beteg, fogyatékos nővel pofátlankodsz, akkor hol van egy férfi, aki benyúl a kisablakon, nyakon ragad, üvegestül kitép a kis trónszékedből és kivág az aszfaltra, hogy akkor most menjél és mutasd meg a vaknak, hogy melyik a sárga vonal, de nehogy letérjél róla, mert elvisz a nyugati boszorkány.


Láng Attila D., 2019.8.26., 12:42:48

fogyasztóvédelem fogyatékosok Óz‚ a csodák csodája vak

Ez itten a költeményemManné, a zig
Ez itten a költeményem

Egy nyugis meg egy goromba
beesett a Garamba.
Jött sok kocsi rohamba,
mint eső után a gomba.
Futott hat-nyolc iromba
rendőr bajtárs iramba.
Üvöltött a goromba,
kihúzták a nyugisat.


Láng Attila D., 2019.8.25., 14:52:20

irodalom vers

Kis városom születikVár terád a sárga vonal, ha Volán honába mész!
Kis városom születik

Van az a régi szokásom, hogy ha egymás közelében található két mobiltelefon, akkor az egyiket megfogom és ráfektetem a másikra. Hátha születik egy kis mobiltelefon!
  Most ezt játszottam városokkal. Ha a Citadelét ráteszem az Oroszlános házra, akkor a Vanšu tilts a Vigadó térbe fut. Egyébként igen, teljesen jól vagyok. Területeket hasonlítok össze. Rīga óvárosának területét Budapest belvárosáéval, Lipótváros nélkül. Egészen hasonlóan néznek ki. Mindkettőnek a nyugati-délnyugati oldalán folyik a folyó, enyhe ívvel, aminek hasonló a görbülése is: északnyugat-északot köti össze délnyugattal. (Csak ellenkező irányba folynak, a Duna délnyugatnak, a Daugava északnak, ezért a pesti belváros a bal parton van, a rīgai viszont a jobb parton.) Mindkettő körülbelül nagy D alakú, a D kissé meggörbült háta a folyópart (történetesen mindkét folyó neve is D betűvel kezdődik), az ívelt vonala pedig Pesten a Deák Ferenc utca, majd a Károly körút, Múzeum körút, Vámház körút – Rīgában pedig a Krišjāņa Valdemāra iela, Z. A. Meierovica bulvāris, Aspazijas bulvāris, 13. janvāra iela vonala. Ez Pesten 73 és fél hektár (0,73 km²) egy 3,3 km hosszú vonallal körbevéve, Rīgában 61 hektár (0,61 km²) egy 3 kilométer hosszú vonallal körbevéve. És majdnem pontosan összeillenek.

Több weboldal is tud olyat, hogy egymásra illesszen két térképrészletet azonos méretben.
  
  rigabudapest0.jpg
  Acme
  
  rigabudapest1.jpg
  rigabudapest2.jpg
  Zaia Design Two Maps
  
  rigabudapest3.jpg
  MapFrappe


Láng Attila D., 2019.8.19., 16:00:10

földrajz Rīga

Politikai menedékjogEz itten a költeményem


↞korábbi cikkek | újabb cikkek↠

A blog mérete: 1702 cikk, 8275749 betű, 1667437 szó