Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Még nem az enyém a legnagyobb

Véletlenül tudtam meg egy beszélgetésben, hogy léteznek listák regényekről terjedelem szerint, és megtaláltam a leghosszabb regények listáját. Ezen nincsenek rajta a regényciklusok, mint a Harry Potter, bár persze ez marhaság, újra ki lehet adni egy regényként, nyolc kötetben, és akkor nem lesz már ciklus. Az Alapítvány-trilógia eredetileg novellák laza sorozata volt, aztán azok regénnyé álltak össze. Szóval ez a lista a leghosszabb regények egy részét tartalmazza; más listákról kiderül, hogy a Harry Potter valamivel több mint egymillió szó, L. Ron Hubbardtól a Mission Earth 1,2 millió, és így tovább. Jócskán vannak szép hosszú regények.
  Nem ez a dologban a döbb. Tessék megnézni néhány hírhedten hosszú regényt. A Háború és béke angol fordítása 560-580 ezer szó; direkt megszereztem és lemértem az eredetit is, az csak 117 ezer szó, de 1,1 millió karakternél is több, szóval átlagosan tízbetűs szavakból áll. Oroszban ugye невсёуживательностивание, az egy rövid szó. A magyar változatot is megmértem, 511 ezer szó. A Nyomorultak magyarul 439 ezer szó, angolul 531 ezer, franciául 567 ezer szó.
  Szóval ezek a számértékek igazából csak addig állják meg a helyüket, amíg egyazon nyelv keretein belül maradunk, az viszont nemigen lehetséges, illetve sok utánjárást igényelne. Ha egy könyv szövege csak egyetlen nyelven áll rendelkezésre, akkor a terjedelem igazi összehasonlításához ugyanazon a nyelven írt műveket célszerű elővenni.
  A leghosszabb magyar nyelvű regény Nádas Pétertől a Párhuzamos történetek, amelynek DIA-beli példányát átmásoltam egy online szószámlálóba, és azt tudtam meg, hogy 415 977 szó, illetve 2 875 040 karakter. (Valójában kicsit kevesebb, mert így benne maradtak az olyan jelzések, hogy „III. kötet 693”, de ez legfeljebb ha kétezer szót jelent.)
  Mindez azért érdekel engem, mert a Kissy eddig elkészült tizenhét része 626 870 szó, illetve 3 884 362 karakter. És ez becsülhetően a teljes regény kétharmada, vagyis amikor elkészül, ebből extrapolálva 940 ezer szóra, 5,8 millió karakterre rúghat.
  Szóval valahogy írtunk egy könyvet, ami jelenleg másfélszer akkora, mint a leghosszabb magyar regény, és még messze van a befejezéstől. Ez elég meglepő. A szösz nem törekedett ilyesmire, ez eredetileg novella lett volna. Csak valahogy muszáj volt folytatni, tovább meg még tovább…

Update. A tizennyolcadik résszel a Kissy mérete már 650 652 szó, illetve 4 030 129 karakter.


Láng Attila D., 2014.4.7.

Alapítvány Háború és béke Hubbard‚ L. Ron irodalom Kissy Mission Earth Nádas Péter Nyomorultak orosz Párhuzamos történetek Potter‚ Harry

BefejeztükLóverseny

Discussion

Enter your comment:
A hozzászólásokban sem webcím, sem HTML kód nem használható.