Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Olvasókütyü kontra PDA

Elém került Molnár Zsolt blogbejegyzése, amelyben a Sony Reader PRS 500 nevű jószágot tárgyalja. Oké, teljesen igaza van, a kütyü tényleg nagyon aranyos. Egy bajom van. Nem látom be, hogy miért akarjon a polgár ilyet. Azaz hogy miért ilyet akarjon PDA helyett.
  Én is csináltam egy képet. Kicsit sötétebbnek mutatja a TX képernyőjét, mint a valóságban. Ami látható, az a Documents To Go és a myKbd együttműködésének eredménye; utóbbinak van státuszsor-eltüntető funkciója, így a képernyőn a szövegen kívül csak egy gördítősáv marad.
  1233-1.jpg
  Mivel a Reader is megeszi a kártyát, én nem villogok azzal, hogy az én Palmom kártyája pillanatnyilag közel 450 kötetet tárol. De már programokat a Reader aligha futtat! Én tartok a gépen hat játékprogramot, naptárat, rajzolóprogramot, térképprogramot, tömörítőt, programkezelőt, hírolvasót, képnézőt, backupprogramot, képlopót, szövegszerkesztőt és FTP-klienst, tudniillik a többi feladatra megfelelőnek tartom a gyári programot is. Ezek közül használom a számológépet, a dokumentumkezelőt (Word- és Excel-file-okat olvasok és írok), az MP3-lejátszót, a levelezőprogramot, a webböngészőt és néha a világórát. De ha ez nem elég, akkor a kártyán ott lapul még száz megányi program, amiket magam válogattam ki: futnak a gépen, tetszenek, hasznosnak találom őket, de csak ritkán használom.
  És nem az a kérdés, hogy Palm TX vagy Sony Reader PRS 500, nem ezt a két típust kell összehasonlítani. A két készülékkategóriát kell összehasonlítani. Abban a világban élünk, ahol az emberke megkérdezi magától: akarjak én magammal cipelni egy fényképezőgépet, amikor mindig nálam van a mobilom? Nem akar, inkább olyan mobilt vesz, amiben van fényképezőgép. Akarjak – kérdezi magától az emberke – magammal cipelni egy MP3-lejátszót, amikor mindig nálam van a mobilom? Ezt se akar, beleteszi a mobilba a lejátszót is. És a naptárat, a dokumentumkezelőt, a böngészőt, egyre több és több dolgot. Az eredmény a PDA. A könyvolvasó készülék egy olyan PDA, amiből kispórolták a PIM-funkciókat, azazhogy voltaképpen a könyvolvasás is egy PIM-funkció. A többit.
  Számomra ez a gondolat furcsa. Találtam egy árat a neten: a Sonyt 350 dollárért, azaz 65 ezer forintért lehetett kapni néhány hónappal ezelőtt. Az Olcsóbbat.hu szerint a TX-et 66 ezerért meg lehet kapni. És ez egy drága PDA, sokkal olcsóbbak is vannak. Mit tud egy ilyen könyvolvasó, amiért megéri az árát?


Láng Attila D., 2007.4.1.

tagpage


  
Merre hajts?A hét írásjegye: 了 a múltjel