Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools
Mánya Zsófi és az ő hangja

Majdnem egy éve írtam le ezt a mondatot:
  A kamera felülről közelít Lohanre, aki elszántan préseli ki a szavakat, de olyan selymes hangon, amit még soha nem hallottam Mánya Zsófitól.
  Ez döbbenetesen találó megállapításnak bizonyult. Még soha nem hallottam ezt a hangot Mánya Zsófitól, sőt a leírt jelenetben sem. Ugyanis Bogdányi Titanilla volt az.

A tévedés drasztikus és megdöbbentő. Viszont úgyszólván elkerülhetetlen. „Bezzeg az én időmben” a magyar szinkronszínészeket még megbecsülték, számon tartották, és a nevüket kiírták az újságba. Rádió- és Televízióújság, így hívták. 2826-1.jpgAkkoriban ez volt az egyetlen újság, ami a tévéműsor (és a rádióműsor) közlését tartotta fő céljának, ez még online kiadványokban sem jelent meg, ugyanis nem voltak online kiadványok. Nem volt net. De ez az egyetlen újság nagyjában-egészében minden fontos információt közölt. Akkor még. Később már nem közölt minden fontos információt, aztán a nevét is megváltoztatta, sokasodni kezdett, mindenkinek mérhetetlenül fontos lett műsorújságot kiadni, és a tévécsatornák szaporodásával meg a horoszkópoknak és bulvárhíreknek fenntartott hely növekedésével, igazán beláthatjuk, nem jutott már papír arra, hogy minden csip-csup információt beletegyenek az újságba, például arról, hogy mi lesz a tévében.
  „Bezzeg az én időmben” még fontos információ volt, hogy kik játszanak egy filmben. Akár az arcukkal, akár a hangjukkal. Akkoriban még élt egy hiedelem, hogy a szinkron egy embert próbáló művészi feladat, amihez nemcsak gyakorlat kell, fantasztikus ritmusérzék, a beszédszervek fölötti tökéletes uralom, hanem tehetség is, az a bizonyos plusz, amit semmilyen iskolában nem lehet megtanulni. Később, egy felvilágosodott korban már rájöttek, hogy a szinkron voltaképpen csak annyi, hogy leírt szöveget olvasunk egy mikrofonba, akárki meg tudja csinálni.
  A régebbi hiedelem volt az igazság.

2826-2.jpgMánya Zsófi már a modern korban lett szinkronszínésznő. 1986. április 15-én született. „Szakterülete” az Olsen ikrek szinkronizálása, de megszólalt már Camilla Belle, Mika Boorem, Dakota Fanning és Mae Whitman szájából is, hogy találomra válasszak négy híresebbet. Játszott a Dante poklában, a Harriet, a kémben (címszerep), az A hazafiban, és a lista csak növekedni fog.
  Történetesen a Lindsay Lohan ikreket nem szinkronizálta. Ő se csinálhatott mindent.

2826-3.jpgBogdányi Titanilla 1986. április 12-én született, vagyis pontosan három nappal pályatársnője előtt. Eddig hat filmben szólalt meg az ő hangja Lohan szájából. Volt Alexa Vega hangja a Kémkölykök filmekben (is), Anne Hathawayé a Neveletlen hercegnőben (is), és például szinkronizálta Camilla Belle-t, Mika Booremet és Mae Whitmant, hogy találomra mondjak hármat az előző négy közül. Dakota Fanninget eddig történetesen nem, viszont neki is jutott egy fél Olsen iker, Mary-Kate, két filmben.
  És igen, ő szinkronizálta a Lindsay Lohan ikreket. Lohannek igazán nincs oka panaszra, a mai magyar szinkron színe-java fordította az idejét őrá és a szavait magyarra: Bogdányi Titanilla, Szinetár Dóra, Vadász Bea, Haffner Anikó, Molnár Ilona, Nemes Takách Kata. Még olvasni is élmény a névsort.

Csakhogy az embernek vagy el kell olvasnia külön a neten, az Internetes Szinkron Adatbázisban a neveket, vagy sajátfülűleg beazonosítania őket. Ezt a tévedést látva, azt hiszem, rá fogok szokni az online eljárásra, mert a sajátfülűség, úgy látszik, nem tökéletes, és az itt felsorolt hölgyek, valamint a fel nem soroltak és természetesen az urak fontos közös jellemzője, hogy olyasmit csinálnak, ami sokkal több odafigyelést, tiszteletet és szeretetet érdemelne a közönségtől, mint amennyit kap.
  Mindig csak azt tudom emlegetni, hogy egy beszélgetésben említettem Szabó Sipos Barnabás visszavonulását a szinkrontól, és hogy ő olyasmit tud, amit senki más a világon. Mit, kérdezték. Szabó Sipos Barnabás hangja lenni, feleltem.
  Ezek az emberek nem iparosok, nem segédmunkások, hanem színművészek. És mindegyikből csak egy van, akkor is, ha időnként még én is összetévesztem őket.


Láng Attila D., 2011.8.4.

A hazafi A neveletlen hercegnő Apád‚ anyád idejöjjön! Belle‚ Camilla Bogdányi Titanilla Boorem‚ Mika Dante pokla Fanning‚ Dakota film Haffner Anikó Harriet‚ a kém Hathaway‚ Anne Kémkölykök Lohan‚ Lindsay Mánya Zsófi Molnár Ilona Nemes Takách Kata Olsen‚ Ashley Olsen‚ Mary-Kate RTV újság Szabó Sipos Barnabás színész Szinetár Dóra szinkron Vadász Bea Vega‚ Alexa Whitman‚ Mae


  
Jerry 1.0Havi kétszáz forint Krisszel az ember könnyen viccel