Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


Így írnak az örmények 2.

2. csoport:n-szerű betűk
  
  Kezdjük a csoportot a latin n-re legjobban hasonlító betűvel, ami az örményben az hang jele. (Illetve két jele közül az egyik.) Szó elején -nak kell ejteni, de szó belsejében a kiesik.
  Szavak: stílus, valaki.
  
  Az betű, a kétféle egyike nagyon hasonlít az -ra. Kisbetűs formájában csak annyiban különbözik, hogy jobb lába jobbra kanyarodó vonallal végződik, míg az -é függőlegesen. (Mint a példák mutatják, az örmény is ismeri a latin, cirill és görög ábécében szokásos vonal végi talpacskákat, a vékony és vastag vonalak váltakozását, tehát figyelni kell arra, hogy az betűnek nyomtatott szövegben talpacskája is lehet, de attól még nem ) Nagybetűs formájában ugyanolyan farkincát kap, mint a nagy és csak ugye a betű nem u, hanem kis n alakú, és a farkinca középmagasságban van.
  A betűt a klasszikus örményben -nek ejtették, a modern időkben mindkét nyelvjárás -nek mondja.
  Szavak: faj, bőséges.
  
  A másik -et is az n-alakúak közé soroltam, bár ezzel az erővel a p-alakúak között is szerepelhetne, hiszen ugyanúgy néz ki, mint a latin p a kézírásban. Örményország-szerte ugyanúgy ejtik, mint az előző betűt, a klasszikus örmény hangját csak az iráni örmények őrizték meg.
  Szavak: bűn, gyökér.
  
  Ha az n betűnek nem a bal, hanem a jobb szárát lógatjuk le, megkapjuk a betűt, amit gyakran -val is jelölnek. Ejtése a klasszikus örményben a modernben
  Szavak: só, csigolya.
  
  Az előző betűből kis módosítással keletkezik a betű. A kisbetű egy vízszintes vonalkát visel a jobb szárán, a nagy pedig a lenti farkincát fölemeli középre. Nyugaton -nak ejtik, keleten és a klasszikusban -nek.
  Szavak: évszázad, gyémánt.
  
  A csoport utolsó betűje az -re hasonlít, de lent egy vízszintes vonallal kibővítve. Ez az vagyis svá hang. Szót ezúttal nem mutatok, mert nem találtam olyat, ami tartalmaz hangot, de nem tartalmaz még nem ismert betűket.


Láng Attila D., 2009.6.13.

! írások örmény


  
A Fidesz fölmentette TibitSzebb jövőt, avagy a nyelvi reform