Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


A tolatlan kocsi

A minap elgondolkodtam a tolókocsi kontra kerekesszék eldöntetlen vitáján, amiben a magam részéről a mozgiautót tettem nevető harmadikká. Van az a híres nagy érv, miszerint – pillanat, ennek tipográfiailag is meg kell adni a kellő tiszteletet –:

nem lehet tolókocsi, mert nem tolják!

Helyes, akkor lássuk a velejét, ahogy Dave Kovic mondta elnök korában. Nem tolják? Ezt nevezi Szepesy Gyula logikázásnak. Akar az olvasó logikázni? Tessék.

A karfa nem lehet karfa, mert már rég nem csak fából készül, hanem műanyagból, fémből, bőrrel bevont szivacsból. Az tehát helyesen karműanyag, karfém vagy karbőrösszivacs.
  A szemüveg nem lehet szemüveg, mert már rég nem csak üvegből készül, hanem műanyagból is. Az helyesen szemműanyag.
  A sajtó nem lehet sajtó, mert már régesrég nem sajtolják (azaz nem préselik rá a papírt a festékes betűkre), hanem egy levilágításnak nevezett eljárással készítik az újságot. Az helyesen levilágító.
  A golyóstoll nem lehet golyóstoll, mert tolla a madárnak van, csak régen írtak azzal, ma már nem. Az helyesen golyósíróeszköz.
  A pizzafutár nem lehet futár, mert már rég nem fut, hanem motorozik. Az helyesen pizzamotorozó.
  A lábas nem lehet lábas, mert már régen nincs lába, feneke van, úgy tesszük a tűzhelyre. Az helyesen fenekes.

Ülök tehát a fotelemben, karomat kényelmesen a karbőrösszivacsra támasztva, új szemműanyagomon át olvasom a napilevilágítót, néha jegyzetelek a golyósíróeszközömmel, és várom a pizzamotorozót, amíg megfő az étel a fenekesemben.

A fenti példákkal kifejezetten olyanfajta logikázásokat kerestem, amik elavult technikai körülményeket őriznek. A technika gyorsabban változik, mint a nyelv. A lábas évtizedekkel ezelőtt kihalt, de a neve még mindig megvan, köszöni, jól.
  Az a kocsi, amit tolnak, nem halt ki. Itt a házban van vagy öt. A tolókocsi eredetét adó műszaki eszköz tehát még ki se halt, és máris jön a logikázás, hogy nem tolják.
  Két válaszom tehát:
  1. De bizony tolják.
  2. Ha már nem tolják, az se ok arra, hogy ne hívjuk tolókocsinak, mert ha ok rá, akkor ezen az alapon szavak tömegét kell kidobni.


Láng Attila D., 2007.11.28.

fogyatékosok kerekesszék Kovic‚ Dave mozgiautó nyelvészet Szepesy Gyula tolókocsi


  
Az utolsó 56 táblácskaÍgy írnak az arabok 1.