Upload failed. Maybe wrong permissions?

User Tools

Site Tools


A Hüjekujj Dilemma

Lassan kialakul, hogy mi kellhet egy andis billezethez. Arra jöttem rá, hogy nincs az a trükk, amivel használhatóvá lehet tenni egy olyan billezetet, ami a képernyő teljes szélességét elfoglalja. Nem lehet két kézzel gépelni egy olyan gépen, amit közben az embernek kézzel tartani kell. Illetve lehet, csak akkor a bal kéz kötve van a képernyő széléhez, az ember csak a bal hüjekujját használhatja, odáig már eljutottam, hogy az A-t azzal nyomom le. De lenne még betű bőven, amit azzal kellene, és a jobb kezem dolga sem olyan egyszerű. Egy olyan szónál, mint „volt”, egyszerűen nincs támpontja az ember kezének, a V-től az O-hoz, az L-től a T-hez ellépni teljesen ötletszerű a nagy sík lapon, képtelenség, hogy pont azt találja el az ujj. Ez egy. Kettő: tessék elképzelni, a bal kéz fogja a gépet, a jobb pedig röpköd a képernyő előtt a levegőben, és az ember közben mondjuk hanyatt fekszik. Vagy az oldalán, mindegy. Előbb-utóbb a bal kézen ellazul a fogás, és a gép orrba fogja az embert vágni.
  Két megoldást is tudnak a fejlesztők. Az egyik a sliding technika, nem pötyögünk, hanem végighúzzuk az ujjunkat a betűkön, így sokkal gyorsabb és pontosabb. Csakhogy mivel száz további gombon áthalad közben az ujjunk, muszáj prediktív szövegbevitelt tenni bele, és ha a program ismeri a szót, akkor tényleg gyors is. Ha nem ismeri, akkor baromi lassú, először végigsimítom a szót, nem érti, törlöm a szemetet, újra próbálom, nem érti, törlöm a szemetet, nem érti, akkor l-e-p-ö-t-y-ö-g-ö-m csigalassan, erre a programok egy része belejavít, medve helyett nedve, kereskedő helyett keresztező, amit éppen a szerzőnek medve támadt belevenni a szójegyzékbe, de az ilyet hajítom is ki azonnal.
  A másik a split keyboard. Nagyon klassz ötlet, a billezetet két félre kell osztani, egy fél a bal hüjekujjnak, másik fél a jobbnak, némelyik fejlesztő már arra is gondolt, hogy a középső részt is föl lehet használni nem szóalkotó karaktereknek. Az ötlet remek. De tessék mondani, ha valakinek ilyen hosszú a hüjekujja, az miért vesztegeti magát a szoftveriparban?!
  Én nem érek el a bal hüjekujjammal a T betűig, megpróbáltam többféle split keyboarddal. A Q-t, amire az életben kétszer nincsen szükség, azt igen, mert egységsugarú programozóban soha föl nem merül, hogy ami az egyik hardver- és szoftverkörnyezetben jó volt, az nem okvetlenül jó a másikban is. Megírta a programot, kész, feladat kipipilve. Én meg még három értelmes mondatot lassan egy év alatt le nem írtam Androidon, feltéve, de meg nem engedve, hogy agyilag egyébként képes lennék rá.


Láng Attila D., 2013.11.11.

! Android billentyűzet számtech


  
KoronaNekem már van, de nekik is lesz?