@ttalema[Mit jelent nekem? (Trainspotting; rendezõ: Danny Boyle; 1996.)]~~META:date created = 2005-12-29~~ „Válaszd meg az életed. Válaszd meg a foglalkozásod. Válaszd meg a karriered. Válaszd meg a családod."

 

Trainspotting


Trainspotting - 1996
színes angol filmdráma, 93 perc
   
Hazai bemutató: 1996. 10. 03.
Forgalmazó: Budapest Film
Gyártó: Figment Films/ PolyGram Filmed Entertainment/ Channel Four Films/ The Noel Gay Motion Picture Company
   
Stáblista
Ewan McGregor (Renton)
Ewen Bremner (Spud)
Jonny Lee Miller (Sick Boy)
Kevin McKidd (Tommy)
Robert Carlyle (Begbie)
Kelly Macdonald (Diane)
Rendezõ: Danny Boyle
Forgatókönyvíró: John Hodge
Eredeti történet: Irvine Welsh
Operatõr: Brian Tufano
Vágó: Masahiro Hirakubo
Zene: Damon Albarn
Producer: Andrew Macdonald

Az olvasók értékelése
8.16/10.00 (164 szavazat)

Tartalom: Okos, humoros, beteges és néha egyszerûen öntudatlan: Mark Renton korunk hõse. A film Mark és az úgynevezett barátai - egy csomó vesztes, hazug, pszichopata, tolvaj és kábszeres - története. A négy edinburgh-i fiatalember napjai azzal telnek, hogy elõkerítik a 'túlélésükhöz' szükséges mennyiségû heroint. A hozzájuk csapódó Begbie a belövés helyett inkább iszik, és fel-feltörõ agresszivitásával tartja rettegésben környezetét. A fiúk a pokol egyre mélyebb bugyraiba süllyednek.

„Válaszd meg az életed. Válaszd meg a foglalkozásod. Válaszd meg a karriered. Válaszd meg a családod".
A történet Mark Rentontól szól és az õ „barátairól", akik lázongók, tévelygõk, tolvajok és narkósok. Sehogy sem tudnak beilleszkedni az õket körülvevõ társadalomba. Az igazat megvallva nem is igyekeznek túlságosan. Megvetik, sõt elvetik minden formáját. Ez a parttalan sodródás saját önpusztításuk gyökere. Az egyedüli menekülési lehetõségük a kábítószer, amelyrõl úgy érzik, védõpajzsot tart föléjük. Nem veszik, nem is akarják észrevenni, hogy visszavonhatatlanul az önpusztítás ösvényére léptek. A sors még egy, utolsó lehetõséget kínál Marknak, hogy visszaforduljon a lejtõn. Csak az a kérdés, hogy õ akarja-e kihasználni ezt az esélyt, érzi-e a lehetõséget? Igényli-e a változást? Látja-e értelmét? Újra megválasztani saját életét?

-------------------------

Ha már a Harcosok klubja okán szóba került, hát most már itt a helye. Amúgy is kell ebbe a sorba, hisz ez is része az életemnek. Ez Zsolti. ("Okos, humoros, beteges és néha egyszerûen öntudatlan:...")

(Segítenem kellett volna neked. Nem tudtam. Te segítettél/segítesz nekem.)  Köszönöm!

//2005-12-29// @talematag[film talema zsolti] ~~DISCUSSION~~@ftalema