48/88 · 54.5%    
TV–BASIC melléklet

2021
76 ezer szó

 
1985-ben ment adásba a legnagyobb hatású tévésorozat, amely magyar képernyőkön valaha megjelent: a TV–BASIC. A készítők arra vállalkoztak, hogy tizenhatszor félórában megismertetik a nézőket az akkor még messze nem közismert számítógépekkel és a BASIC programnyelvvel, az akkori számítógépek legfontosabb nyelvével. A sorozat nyomán egy egész nemzedék szerette meg és kezdte tanulni a számítástechnikát, s korunk magyar programozói közül sokan ebből a sorozatból „kerültek ki”.
  Könyvem első része ennek a tizenhat félórának a lejegyzett szövegét tartalmazza, lépten-nyomon képernyőfotókkal. A második részben megpróbáltam némi áttekintést adni a korszak számítógépeiről és azok BASIC nyelvjárásairól.
  Külön tekinthető meg a könyv melléklete, amely az Ötlet folyóirat vonatkozó cikkeit tartalmazza.


ENGLISH INTRO

The TV series with the greatest effect once appeared on Hungarian TV screens: TV–BASIC. It taught a generation to BASIC programming language, most important one of the time. First part of the book contains a transcription of the sixteen episodes. In the second part, I tried to give some overview on the computers and BASIC dialects of the period.